Društvo

Meštani sela Duga Poljana kod Gadžinog Hana protestuju protiv izgradnje azila za pse lutalice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

23:43

Meštani sela Duga Poljana kod Gadžinog Hana protestuju protiv izgradnje azila za pse lutalice
Tanja Vidergar - Copyright Tanja Vidergar

veličina teksta

Aa Aa

Meštani sela Duga Poljana u opštini Gadžin Han i članovi više udruženja za zaštitu životinja protestovali su ispred zgrade opštine zbog najavljene  izgradnje regionalnog prihvatilišta za više od 2.000 pasa lutalica sa teritorije Niša, Svrljiga i Gadžinog Hana.

Meštani kažu da je problem što je prihvatilište planirano na svega nekoliko stotina metara od prvih kuća. Napominju i da selo nema tehničku vodu i kanalizaciju, kao i da bi izgradnja azila dodatno ugrozila vodosnabdevanje u selu koje, kako kažu, tokom leta često ostaje bez vode.  

Aktivisti udruženja za zaštitu životinja tvrde da će u ovakvim uslovima prihvatilište biti "logor za pse" i da to nije u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Smatraju da novac treba preusmeriti za čipovanje i sterilizaciju vlasničkih i nevlasničkih pasa, ali i kažnjavati nesavesne vlasnike.

Tokom protesta građanima se obratio predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović koji je rekao da će sve biti urađeno po zakonu i u interesu i ljudi i životinja, koje će biti zbrinute po standardima Evropske unije. Filipović je pozvao meštane na sastanak u sredu.

Dan pre toga, Komisija za planove opštine Gadžin Han razmatraće izmene i dopune prostornog plana kojima je planirana izgradnja azila za pse u ataru ovog sela.

Ukoliko bude usvojen ovaj predlog, meštani i aktivisti za zaštitu životinja najavljuju radikalizaciju protesta i blokade saobraćajnica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija