Društvo

Stejt department objavio izveštaj o trgovini ljudima u svetu, Srbija nazadovala

Komentari

Autor: Glas Amerike, Tanjug

20/07/2022

-

12:30

Stejt department objavio izveštaj o trgovini ljudima u svetu, Srbija nazadovala
Trgovina decom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu, koji je predstavio američki državni sekretar Entoni Blinken, Srbija je nazadovala. Iako jeste ostala u kategoriji dva, Srbija se nalazi u grupi zemalja u kojima je potrebno dodatno pratiti situaciju, a kao jedan od posebnih razloga izdvaja se slučaj 500 vijetnamskih radnika zaposlenih u fabrici u kineskom vlasništvu.

Reč je o izveštaju na više od 600 strana, a države su rangirane u tri kategorije - prvu, drugu i treću - s tim da druga ima i potkategoriju koja podrazumeva dodatno praćenje situacije u borbi protiv trafikinga.

Države koje se nađu u trećoj kategoriji mogu da budu sankcionisane ili im, pak, može biti ograničen pristup pomoći SAD ili međunarodne zajednice. Američki zakon zabranjuje da se bezbednosna pomoć usmerava tim državama, kao i da se u njima komercijalno licencira vojna oprema.

U drugoj grupi, sa naznakom da je potrebno dodatno praćenje, pored Srbije nalazi se još 33 zemlje. U izveštaju se tvrdi da da Vlada Srbije nije iskazala snažnije napore u borbi protiv trgovine ljudima u odnosu na prethodni izveštaj, uzimajući u obzir i poteškoće izazvane pandemijom koronavirusa. Nedovoljno napora, dodaje se, uloženo je u identifikovanje žrtava, kao i primenu standarda za to.

Stejt department navodi i da "Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima nedostajalo osoblja, sposobnosti i resursa neophodnih za adekvatatno zbrinjavanje žrtava i obezbeđivanje smeštaja za njih".

U dokumentu se ukazuje i na to da se Savet za borbu protiv trafikinga nije sastajao, a Vlada Srbije nije usvojila Nacionalni akcioni plan za 2021. i 2022. godinu. Kao preporuke u borbi protiv trgovine ljudima, navedeno je preduzimanje istraga, krivičnog gonjenja i kažnjavanja trgovaca ljudima, kao i zvaničnika koji su povezani sa time.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija