Aktuelno

Euronews Srbija u Zrenjaninu: Vijetnamski radnici preseljeni na više lokacija, Pašalić: Deo ne želi da napusti barake

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2021

-

13:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Preseljenje vijetnamskih radnika iz neuslovnih baraka u zoni gradilišta nove fabrike guma "Linglong" započeto je juče kasno popodne, a reporter Euronews Srbija zatekao je jutros na lokaciji grupe radnika kako se pakuju i odatle odlaze.

Za sada je, kako javlja naš reporter sa terena, poznato da je jedna grupa njih smeštena u kaštel Ečka, a druga u industrijsku zonu sa druge strane gradilišta fabrike guma. Zaštitinik građana Zoran Pašalić obišao je danas sve lokacije i precizirao da je deo ostao, po sopstvenoj želi, u neuslovnim barakama u krugu fabrike.

"Oni su mahom svi, iz onog ranijeg smeštaja, prseljeni, što u kaštel Ečka, što na druge lokacije. Postoji grupa njih koja ne želi da se izmesti iz prostora koji je bio u javnosti, zašto što su navikli tu da žive na taj način. Sa njima se pregovara da se i oni isele, ali jednostavno žele da bude tamo i da im to daje određenu vrstu sloboda, ali svakako se pregovara da se i oni isele", rekao je Pašalić za Euronews Srbija. 

On je dodao da je na staroj lokaciji ostalo 89 ljudi, koji ne žele da odu, i da su oni prioritet. 

Organizacija Astra je objavila je sinoć da je, prema informacijama koje su dobili od vijetnamskih radnika angažovanih na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu, počela akcija njihovog premeštanja u nove smeštajne jedinice. Kako je Astra napisala na Tviteru, radnici u tom trenutku nisu znali gde ih tačno sele.

U Međuvremenu se oglasio i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je rekao da mu je nakon obilaska gradilišta Linglonga u sredu obećano da će radnici iz Vijetnama biti preseljeni u naredna dva dana i da će u petak lično otići da se uveri da li je to ispoštovano. 

Slučaj vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji nove "Linglong" fabrike guma u Zrenjaninu eskalirao je posle prijava nevladinih organizacija Astra i A11 da oni žive u nehumanim uslovima, da su radno eksploatisani i da su im oduzeti pasoši, a Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu pokrenulo je proceduru za prikupljanje svih potrebnih informacija u cilju rasvetljavanja ovog slučaja. 

Euronews TV

Pašalić, međutim, za Euronews Srbija kaže da su pasoši sada svi kod vijetnamskih radnika.

"Imamo tri spekulacije po ovoj temi. Prva je da je u pitanju trgovina ljudima, apsolutno nije tako, jer svi oni imaju zakonit boravak u Srbiji i to smo proverili u policiji. Drugo, da su im oduzeti pasoši, pasoši su kod njih, a ovde, u kaštelu Ečka su na recepciji, to sam pogledao. Treća je što se tiče njihovog smeštaja", rekao je on. 

Upitan kada su im pasoši vraćeni, budući da su sami svedočili da ih nemaju, Pašalić je rekao da su oni svi imali revers i da su svi pasoši bili na istoj lokaciji.

"Razolozi su raznovrsni, a suština je to što Vijetnam kao državu zastupa konzulat u Rumuniji. U slučaju gubitka ili uništenja pasoša bilo bi jako teško produžiti te isprave", rekao je Pašalić.

Poslednji radnici jutros napustili barake

U neuslovnim barakama, kojima se bavio i izveštaj nevladnih organizacija, do juče popodne, odnosno praktično do jutros bilo je smešteno oko 400 radnika.

"Mi ovde zatekli poslednje grupe radnika iz Vijetnama kako se pakuju i odavde odlaze, što peške što kombijem, kojim su ih prevozili. Kratko sam uspela sa njima da porazgovaram i pitala ih gde idu, a budući da je sporazumevanje prilično otežano, oni su samo rekli da idu u hotel. Nije, međutim, poznato koja je to lokacija na kojoj će biti smešteni niti koliko dugo će tamo moći da ostanu odnosno koji drugi smeštaj će pronaći za sve ovo ljude", javlja reporter Euronews Srbija Nataša Kovačev sa terena. 

Preseljenje vijetnamskijh radnika započeto je juče u popodnevnim satima iz neuslovnih baraka u kojima su boravili proteklih meseci. Deo radnika, njih oko 90, preseljen je. prema informacijama koje su dostupne na terenu, u kaštel Ečka. U pitanju je dovrac sa početka 19 veka, koji je danas hotel. Tamo je smešten prvi deo radnika, dok je stotinak njih preseljeno u indistrijsku zonu nedaklo od same fabrike, odnosno sa druge strane gradilišta fabrike guma "Linglong".

Euronews/Printscreen, Astra

 

Reč je, kako javlja reporter Euronews Srbija, o prostorijama jednog nekadašnjeg preduzeća. Ekipa Euronews Srbija je obišla i tu lokaciju, ali tu nije omogućeno snimanje, mada se vide kase sa stvarima i veš na štrikovima.

To je zapravo prostor pored baraka u kojima su smešteni kineski radnici angažovani takođe na izgradnji ove fabrike guma i te barake su u nešto boljem stanju nego ove iz kojih su vijetnamski radnici iseljeni, javlja naš reporter. 

Inače, na lokaciji kod baraka iz kojih su iseljeni vijetnamski radnici i dalje se nalazi privatno obezbeđenje.

Brnabić i Momirović o slučaju vijetnamskih radnika

Povodom slučaja vijetnamskih radnika juče se oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je rekla da svi oni koji posluju u Srbiji moraju da to rade u skladu sa zakonima uključujući i zakon o radu.

Ona je rekla da je inspekcija rada stalno na terenu, da je u sredu naloženo da se radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu izmeste i imaju bolje uslove. Dodala je da će Vlada na tome insistirati.

"Rekla sam već jednom i ponoviću - svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima, ukljucujuci i Zakon o radu. Ono što nije redu, mogu da uverim sve naše građane da će Vlada i nadležne službe reagovati", rekla je Brnabić za televiziju B92.

Čen Bo: Od svih kompanija tražimo da poštuju zakone Srbije

 Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da ambasada od svih kineskih kompanija zahteva da se pridržavaju zakona i propisa Srbije i da sa radnicima postupaju u skladu sa ugovorom.

Čen Bo je, odgovarajući na pitanje N1 o slučaju Linglong, rekla da su svi videli medijske izveštaje o uslovima rada i da se nada da će svi pročitati šta s tim u vezi ističe i kineska kompanija, objavljeno je na sajtu N1.

"Možda ste primetili i da nadležni resori u Srbiji ne smatraju da u kineskoj kompaniji ima navedenih teza pojedinih medija", rekla je ona. 

Tim povodom oglasio se i ministar građevine i saobraćaja Tomislav Momirović koji je rekao da su vijetnamski radnici zaista bili u lošim uslovima, ali da imaju prosečne plate od 900 evra i da im je Vlada Srbije ponudila da ih vrati u Vijetnam, što su svi redom odbili. 

"Njihova prosečna plata je 900 evra i ako oni nju koriste tako da uštede i da najveći deo novca vrate svojim porodicama, mi kao država teško možemo da se izborimo sa tim problemom. Ja se pitam zašto ti ljudi ne iskoriste taj novac da obezbede sebi dostojanstveniji život ovde", rekao je Momirović, gostujući u emisiji ''Pravi ugao'' na RTV.

Na pitanje da li smo došli na teren krivičnog prava onog trenutka kada je radnik iz Vijetnama potražio pomoć advokata i policije, Momirović kaže da organi Srbije mogu da ulaze u svaki deo Srbije i da tu nema šta da se objašnjava bilo kome, kada je jasno da treba da se sprovodi zakon.

"Mi se nikome ne pravdamo, svi investitori posluju po zakonima ove zemlje. Sa druge strane, Vlada Srbije je izrazila želju da pomogne da se vijetnamski radnici vrate u svoje zemlje, ali su svi to odbili i hoće da ostanu ovde. A oko ograničavanja prava kretanja i oduzimanja dokumenata, na tom policija treba da radi", izričit je on.

Šta je utvrdio zaštitnik građana i šta kažu u vijetnamskoj ambasadi u Bukureštu

Zaštitnik građana inače je u sredu poslao predstavnike svoje kancelarije na lokaciju i, kako je preneto, ono su utvrdili da su svi zaposleni radnici imali urednu prijavu boravka i radnu dozvolu, dok je zaštitinik građana u tom ternutku zbog uslova u kojima smešteni zatražio da budu premešteni. Istovremeno, on je, kako se navodi, zatražio od Inspekcije rada i Centra za zaštitu trgovine ljudima informacije o ovom slučaju, a zbog toga što su radnicima oduzeti pasoši.

"Pasoši su im u upravnoj zgradi i oni ih uzimaju na revers. To je iz jednostavnog razologa što u slučaju gubitka ili oštrećenja pasoša prva instanca gde bi mogli da se obrate nije u Srbiji, pošto nemamo ovde predstavništvo Vijetnama, već je najbliže u Rumuniji. Ko je tražio pasoš, dobio ga je natrag, to nije bio problem", rekao je Pašalić. 

Astra

 

Inače, povodom situacije u kojoj su se našli vijetnamski radnici Euronews Srbija kontaktirao je i vijetnamsku ambasadu u Bukureštu, koja je nadležna i za Srbiju. Iz ambasade su poslali kratak odgovor: "Hvala što nam pružate dodatne informacije o situaciju sa vijetnamskih radnicima u kompaniji "Linglong". Bavimo se tim pitanjem". 

Povodom pasoša i sitacija sa radnicima ranije se odlasila i kompanija "Linglong", koja jenavela da "procedura nalaže da, nakon što stignu u Srbiju, radnici predaju pasoše, kako bi se izradile dozvole za privremeni boravak, radne dozvole, kao i za pripremu dokumentacije za vakcinaciju".

"Pasoš se obavezno i uvek vraća radnicima, čim se prikupe sve potrebne dozvole. U svakom datom momentu, ukoliko postoji potreba, svako može da dodje po svoj pasoš. Ne postoji govora o tome da je nekome oduzet pasoš", tvrde iz kompanije Linglong.

Na šta su ukazivali aktivisti

Slučaj vijetnamskih radnika u fokus javnosti došao je nakon izveštaja organizacija Astra i A11, u kome se navodi se da su u razgovoru sa radnicima iz Vijetnama njihovi aktivisti saznali da ih je većina došla preko agencija za posredovanje, kojima su platili uslugu, kao i da niko od njih nije imao pasoš kod sebe.

Po rečima aktivista koji su razgovarali sa radnicima, vijetnamski državljani rade u smenama od devet sati, 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, nisu isplaćeni za ceo taj mesec. Od plate im poslodavac, kako se navodi, odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad. 

Kako se navodi u izveštaju Astre i A11 Radnici iz Vijetnama, kojih trenutno u Zrenjaninu ima oko 500, u Srbiju su dolazili tokom marta, aprila i maja meseca ove. Transport su organizovale agencije iz Vijetnama, koje su za svoje usluge (prevoz, pribavljanje vize i smeštaja) unapred potraživale od radnika 2.200 do 4.000 US dolara, što su radnici kroz zaduživanje pribavljali i isplaćivali agenciji.

"Radnici su u obavezi da rade 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. Takođe, ukoliko na posao ne dođu na vreme, biće novčano kažnjeni, tako što će im biti uskraćena dnevnica. Nakon dolaska u Srbiju, radnici su pasoše morali da predaju poslodavcu, jer im je rečeno da je takva praksa kada su strani državljani u pitanju. Do momenta posete, odnosno juče, pasoši im nisu vraćeni. Iako su neki od njih uvereni da imaju prijavu boravka i radnu dozvolu, niko nije mogao zasigurno da potvrdi ovu informaciju, niti su dobili štampani primerak dozvole", navodi se u izveštaju nevladinih organizacija. 

Detaljnije o temi pogledajte i u Kocki Miloša Milića.

Euronews TV

 

Komentari (0)

Srbija