Politika

Astra: U toku akcija premeštanja vijetnamskih radnika, Pašalić: Ići ću da se uverim da li su preseljeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/11/2021

-

18:27

Astra: U toku akcija premeštanja vijetnamskih radnika, Pašalić: Ići ću da se uverim da li su preseljeni
Linglong - Copyright Euronews/Printscreen, Astra

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija Astra je objavila da je, prema informacijama koje su dobili od vijetnamskih radnika angažovanih na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu, u toku akcija njihovog premeštanja u nove smeštajne jedinice. Kako je Astra napisala na Tviteru, radnici ne znaju gde ih tačno sele.

U Međuvremenu se oglasio i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je rekao da mu je nakon obilaska gradilišta Linglonga u sredu obećano da će radnici iz Vijetnama biti preseljeni u naredna dva dana i da će u petak lično otiči da se uveri da li je to ispoštovano. 

"Mi smo juče bili tamo, obišli i videli, kao i razgovarali sa radnicima Vijetnacima, njih je u ovom trenutku 402 od ukupno 1.600 radnika. Problem je bio što su se pored te dve barake u kojima su oni bili i tu nekih pomoćnih objekata nalazile TNG boce i burad sa naftom", naveo je Pašalić za Tanjug. 

Brnabić: Inspekcija stalno na terenu

Oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić koaj je rekla da je inspekcija rada stalno na terenu, da je u sredu naloženo da se radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu izmeste i imaju bolje uslove. Dodala je da će Vlada na tome insistirati.

"Rekla sam već jednom i ponoviću - svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima, ukljucujuci i Zakon o radu. Ono što nije redu, mogu da uverim sve naše građane da će Vlada i nadležne službe reagovati", rekla je Brnabić za televiziju B92.

Kaže da je policija to videla i da je tom prilikom naloženo da se ti radnici zbog opasnosti isele u druge barake. 

"Što se tiče svih drugi stvari, razgovarali smo i sa policijom i sa građanima, Vijetnamci nisu pravili nikakve ekcese, ni u Zrenjaninu niti u okolini, već naprotiv, na primer, pokupovali su sve bicikle tamo", kaže Pašalić.

Povodom indormacija o preseljenju radnika za Euronews Srbija je govorio Bekim Rukeci iz Zrenjaninske inicijative. On je rekao da je jedan deo radnika smešten u hotel u Ečki. Dodaje da ne zna koliki su kapaciteti, ali da je deo radnika tamo. 

"Mi ćemo probati da saznamo i gde su ostali smešteni", rekao je on. Na pitanje da li još uvek ima radnika u prethodnom smeštaju, on je rekao da ih je bilo tamo kad su krenuli, ali da će opet otići da vidi šta se dešava. 

Tužilaštvo pokrenulo proceduru prikupljanja informacija

Podsetimo, posle prijava nevladinih organizacija Astra i A1 da vijetnamski radnici angažovani na gradilištu nove fabrike Linglonga žive u nehumanim uslovima i da su im oduzeti pasoši, Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu pokrenulo je proceduru za prikupljanje svih potrebnih informacija u cilju rasvetljavanja ovog slučaja.  

Situacija je juče bila na ivici incidenta, kada je jedan od vijetnamskih radnika, koja je govorio za medije, napustio kamp uz pomoć okupljenih aktivista.

Istovremeno, Ministarstvo za rad i zapošljavanje saopštilo je da su vijetnamski državaljani preseljeni iz objekta u kojem su bili smešteni na drugu lokaciju. Međutim, aktivisti koji su danas bili na terenu su rekli da su čitave grupe radnika i dalje na lokaciji i da su u neuslovnim barakama. 

U međuvremenu, jedan od vijetnamskih radnika razgovarao je sa novinarima kod baraka u kojima su smešteni. On je pokazao fotokopiju vize, dokumenata i ugovora potpisanog sa vijetnamskoj firmom pre nego što je došao u Srbiju i zatražio pomoć, tvrdeći da radnici koji su tu smešteni i dalje nemaju svoje pasoše. 

Pašalić: Pasoše uzimaju na revers

Ombudsman je rekao da su proverili i sve navode koji su se pojavili u javnosti po pitanju potencijalne trgovine ljudima. 

"Nema elemenata, ali ipak ne bih prejudicirao odluku tužilaštva, jer je upućeno njima da oni sa svoje strane provere. Što se tiče pasoša oni su im u upravnoj zgradi i oni ih uzimaju na revers. To je iz jednostavnog razloga što u slučaju gubitka ili oštećenja pasoša prva instanca gde bi mogli da se obrate nije u Srbiji, pošto nemamo predstavništo Vijetnama, već u Ruminiji. Tako da ko je tražio pasoš, dobio ga je nazad, to nije bio problem", istakao je Pašalić.

Na pitanje o tvrdnjama koje se mogu čuti u javnosti da su objekti u kojima su boravili ti radnici neuslovni, Pašalić je rekao da on ne radi na osnovu buke u medijima već na osnovu dokazanih činjenica. 

Dodao je da je bio na gradilištu Linglonga zajedno sa ljudima iz Inspekcije rada i MUP-a i onima koji se bave sprečavanjem trgovine ljudima.

"Videli smo sve i razgovarali sa tim radnicima preko prevodilaca, pošto samo jedna od njih govori enegleski jezik", dodao je on.

"Spekulacije koje postoje apsolutno nemaju utemeljenje u dokazima, ako govorimo o onom što je u javnosti izneto kao tvrdnja, a tek posle mog obilaska sutra mi ćemo dati jasnu sliku, da li su oni preseljeni u adekvatne prostorije bez opasnosti do koje bi može da dođe nekom zloupotrebom plinskih boca, jer oni sami spremaju hranu", navodi Pašalić. 

Dodaje da Vijetnamci sami spremaju hranu koju kupuju od lokalnih prodavaca pošto im, kako kažu, ne odgovara ni srpska niti kineska kuhinja, već insistiraju da je sami spremaju. 

"Zaštitnik građana ne radi prema spekulacijama nego prema dokazanim činjenicama", zaključio je Pašalić. 

Komentari (0)

Srbija