Društvo

Šapić: Rečni prevoz i školski tableti - besmisleni projekti

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

22:36

Šapić: Rečni prevoz i školski tableti - besmisleni projekti
Šapić: Rečni prevoz i školski tableti - besmisleni projekti - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Pitanje energetike će biti rešavano na nacionalnom nivou i siguran sam da će naš državni vrh i predsednik koji je nosilac čitave naše spoljne politike uspeti da obezbedi energente za Srbiju, a po informacijama koje imam tako će i biti, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.


Gostujući u Beogradskoj hronici Šapić je rekao da je njegov posao da se obezbedi čitav gradski sistem, da se učini sve da stanovi, vrtići, škole budu topli, a javni prevoz i drugi sistemi da funkcionišu.

Dodao je da se trenutno proveravaju ti sistemi, te da su juče njegovi pomoćnici bili u elektranama, gde su proveravali zalihe, trafoe, zalihe i pokušavali daobezbede mazut ukoliko bude bila teška situacija sa gasom.

"Na jesen ću izaći sa planom stabilizacije Beograda kako bih obavestio građane o svemu, ali već sada mogu sugrađane da uverim da ćemo se baviti stvarima kojima se lokalne vlasti nisu bavile 30, 40 godina, sve se tada podrazumevalo a mi sada ponovo to moramo da obezbedimo kako bi grad na jesen i zimu mogao da funkcioniše", rekao je Šapić.

Naveo je i da je u toku skrining sistema javnih preduzeća i da je još rano za procene, ali da je činjenica da postoje preduzeća koja su bolje i koja su nešto lošije radila, te da ukupna situacija nije loša.

"Obećavali svašta, a mi moramo da kažemo da to nije realno"

Kazao je i da je poslednjih nekoliko godina Srbija napredovala i da je ekonomska situacija bila jaka i snažna i da se to odrazilo na gradski budžet.

"Neke projekte ćemo morati da revidiramo zbog novonastale situacije sa energentima i troškovima, a neki su bili besmisleni poput rečnog prevoza i školskih tabeta koji su koštali do sada 15 miliona evra, a nisu ih dobila sva deca", naveo je Šapić.

Kaže da je prilikom obilaska škola ustanovio da nijedan obrazovni sistem u svetu ne podržava učenje sa tableta, pa ni naš, te da će ubuduće ako plan bude da se podele tableti oni biti podeljeni svoj deci i ona će moći da koriste i u druge svrhe, a koristiće ih i cele porodice, "a neće kao sada biti blokirani i beskorisni".

Pomenuo je i probleme u rubnim delovima grada gde je, kaže "nekadašnji zamenik gradonačelnika išao prikolicom i obećavao ljudima svašta, a mi danas moramo da im objašnjavamo da to nije realno".

Pomenuo je i problem kanalizacije u Borči koji ne možemo da rešimo šest godina.

"Ja neću ljude da lažem, ako početkom avgusta tender prođe imaćemo godinu i po dana projektovanja, a mi sada obilazimo sve te prigradske opštine i iskreno im govorimo šta može a šta ne u ovakvoj situaciji", kazao je gradonačelnik.

Veliki projekti ne smeju da stanu

Poručio je da neće bežati od odgovornosti, da neće lagati kao što, kaže, nije lagao ni kad je pala poslednja velika kiša, ni kad je pukla cev u Kraljice Marije, gde je, tvrdi, bilo grešaka iz ranijeg vremena.


"Mi ćemo pokušati da delujemo na vreme, pojačali smo sve službe kako bi reagovali što bolje ali mora se reći i da je u svemu tome bilo i nečije neodgovornosti. Ova Gradska uprava i rukovodstvo će ljudima uvek govoriti iskreno kakva je situacija i nastojaćemo da delujemo najbolje u okolnostima u kojima se nalazimo", rekao je Šapić.

Naveo je da postoje veliki projekti koji ne bi smeli da stanu, a koji zavise od ukupne situacije u Evropi.

Gradonačelnik je ponovio da je jedan od najvećih problema grada javni prevoz i da očigledno niko do sada nije hteo da se time sistemski bavi jer je to nepopularna tema.

"I tu sam odlučio da izađem pred ljude i kažem kako jeste. Na nama je da pokušamo da unapredimo javni prevoz, ali moramo da kažemo građanima da je nemoguće da se nešto unapredi i da bude kvalitetno ukoliko ga niko ne plaća. Za javni prevoz se izdvaja godišnje 230 miliona evra godišnje što je skoro četvrtina gradskog budžeta. To je novac naših sugrađana koji može da se upotrebi za druge stvari poput vrtića, škola, socijalne pomoći", kazao je Šapić.

Na pitanje da li je lakše plivati u politici ili u bazenu gradonačelnik je rekao da je svaki posao težak na svoj način, ali ako se radi odgovorno rezultati su merljivi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija