Društvo

Danas pretežno sunčano i veoma toplo, temperatura do 37 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

07:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Polje visokog vazdušnog pritiska koje se trenutno nalazi iznad centralne Evrope sprečava prodor ciklona i kišonosnih oblaka do Balkanskog poluostrva. To znači da ćemo danas, ali i narednih dana imati vedro i sunčano vreme sa slabim vetrom, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Ona objašnjava da ovakva atmosferska situacija omogućava zagrevanje prizemnog sloja atmosfere, što u kombinaciji sa toplim afričkim vazduhom čini da maksimalna temperatura bude i do 40 stepeni Celzijusa.

"Osim porasta dnevne temperature otopljenje smo osetili i u ranim jutarnjim satima. Minimalna dnevna u Vojvodini i Beogradu kretala se oko 20 stepeni", kaže Gojković. 

U najtoplijem delu dana, upravo u severnijim predelima živa u termometru kretaće se oko 37 stepeni, dok na krajnjem jugu ostaje malo svežije, ali ipak daleko iznad proseka.

"Zbog stabilne atmosferske situacije i u narednim danima se zadržava tropsko vreme. Temperatura će već u petak biti oko 38 stepeni, a u subote se lokalno očekuje i do 40. U nedelju ujutro dolazi do jačanja severnog vetra koji nam donosi naoblačenje, lokalno i slabe padavine. Očekuje se i blaži pad temperature. U Vojvodini će maksimalna dnevna biti oko 34 stepeni, dok u južnim predelima ostaje toplije, sa temperaturom oko 36 stepeni", kaže Gojković i dodaje da će se tokom dana smenjivati sunce i oblaci, a od ponedeljka najavljuje ponovo vedro i sunčano vreme, sa temperaturom u porastu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija