Društvo

Tim srpskih studenata pobednik evropskog takmičenja sa raketom "Aurora 3"

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

23:04

Tim srpskih studenata pobednik evropskog takmičenja sa raketom "Aurora 3"
Tim srpskih studenata pobednik evropskog takmičenja sa raketom "Aurora 3" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Tim studenata iz Srbije "Beoavia" apsolutni je pobednik evropskog takmičenja "Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022“, koje je održano, od 17. do 23. jula, u španskom gradu Terasa.

Raketa studenata Mašinskog fakulteta i Vojne Akademije "Aurora 3" uspešno je obavila sve zadatke u najkraćem vremenu i timu obezbedila prvo mesto i u generalnom plasmanu u konkurenciji 42 tima iz celog sveta.

U prvoj rundi takmičenja idejno rešenje "Aurore 3" je ocenjeno kao jedno od tri najbolja rešenja za letelice sa rezervoarom kojim se minimizira tzv. "efekat bućkanja", odnosno "sloshing".

Odlične ocene odvele su ih direktno u finale, gde su im konkurencija bili "Ad Astra Forli" iz Italije i zagrebačka "Euroavia".

 

 

Studenti pobedničkog tima kažu da su se nadali da će projekat "Aurora 3" biti visoko pozicioniran, jer je koordinator projekta Petar Marčetić fokus stavio na proizvodnju i testiranje sistema letelice.

Do početka takmičenja "Auroru" smo izradili čak pet puta, rekao je student Mašinskog fakulteta i vođa tima Beoavia David Cvetković.

"Ove godine smo u Španiji briljirali u svim kategorijama, ali pred nama je još jedan veliki izazov. Trenutno proizvodimo letelicu KOS, koju ćemo testirati u avgustu. To je ujedno i naš finansijski najzahtevniji projekat, a do sada smo ispunili 68 odsto planiranog budžeta", rekao je on i pozvao sve koji mogu da ih podrže.

"Aurora 3" sastoji se od tela rakete i krila koja joj omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije prema tehničkim zahtevima takmičenja.

Raketa je pogonjena mlazom vode i vazduha pod pritiskom, a zadatak je da vertikalno uzleti, a zatim pređe u bespogonski horizontalni let sistemom automatske regulacije u celom procesu.

Tokom leta, raketa u telu nosi tečni teret, a zadatak je da se minimalizuje uticaj bućkanja.

"Beoavia" je i ranije učestvovala na „Airbus Sloshing Rocket Workshop“, gde su postigli značajne uspehe. S projektom "Aurora 1" tim je 2019. godine osvojio prvo mesto za idejno rešenje, dok su u ukupnom plasmanu bili četvrti. "Aurora 2" je 2021. osvojio prvo mesto za idejno rešenje, a u generalnom plasmanu treće mesto.

Komentari (0)

Srbija