Društvo

U Srbiji na snazi narandžasti meteo alarm: Sparina, pa pljuskovi praćeni vetrom i grmljavinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/07/2022

-

08:23

U Srbiji na snazi narandžasti meteo alarm: Sparina, pa pljuskovi praćeni vetrom i grmljavinom
Tanjug/HINA/Miljenko Klepac - Copyright Tanjug/HINA/Miljenko Klepac

veličina teksta

Aa Aa

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije (RHMZ) upozorio je da će danas na istoku i jugu zemlje biti veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 36 stepeni Celzijusa.

Na području cele Srbije na snazi je narandžasti meteo alarm, što znači da je vreme opasno.

RHMZ upozorava da se danas lokalno očekuju kratkotrajne vremenske nepogode - obilni pljuskovi sa grmljavinom, grad, jak i olujni zapadni i severozapadni vetar.

Danas posle podne i uveče i u pojedinim delovima Beograda moguće su kratkotrajne vremenske nepogode.

Meteorološkinja Euoronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da i pored toga što se iznad većeg dela Evrope i dalje nalazi polje visokog vazdušnog pritiska, visinski vetrovi sa Atlantika za vikend donose nešto svežiji i vlažniji vazduh.

"Mešanje tople i hladne vazdušne mase iznad centralne Evrope omogućava formiranje ciklona, što će našoj zemlji već sutra, sredinom dana, doneti intenzivne kišonosne oblake. Premeštanje ciklona ka Balkanskom poluostrvu uzrokovaće da u prvoj polovini dana duva pojačan jugoistočni vetar, a sa prolaskom hladnog fronta doći će do promene pravca vetra na severni i severozapadni", kaže Gojković.

Navodi da sa promenom pravca vetra tokom vikenda nam stižu oblaci i padavine, koje će prvo zahvatiti sever i zapad Srbije, a kasnije tokom dana padavinska zona će se proširiti i na ostatak zemlje. 

"Padavine će biti u obliku pljuskova i grmljavine, lokalno su moguće i grmljavinske nepogode, praćene olujnim vetrom i većom količinom kiše. Temperatura će se sutra kretati od 28 stepeni Celzijusa na krajnjem severu, pa do 36 koliko se očekuje u južnim predelima", dodaje ona.

Komentari (0)

Srbija