Društvo

Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu: Udvostručiti napore u borbi protiv rasizma

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

13:15

Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu: Udvostručiti napore u borbi protiv rasizma
Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu: Udvostručiti napore u borbi protiv rasizma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić poručila je da je Savet Evrope i dalje posvećen i aktivan u borbi protiv diskriminacije i rasizma.

Pejčinović Burić je u saopštenju istakla da je na današnji dan, 1944. godine, 3.000 Roma, uglavnom žena i dece, brutalno ubijeno tokom noći u Aušvicu i poručila da je sećanje i dalje ključno za odavanje počasti žrtvama i osiguravanje da se takvi zločini ne ponove.

Ona je ukazala da se romske zajednice danas suočavaju sa anticiganizmom u mnogim delovima Evrope, objašnjavajući da je reč o posebnoj formi rasizma, ideologiji zasnovanoj na rasnoj superiornosti koja se manifestuje u različitim i podmuklim obličjima.

"Savet Evrope ostaje posvećen i aktivan u borbi protiv diskriminacije, rasizma i anticiganizma", poručila je Pejčinović Burić.

Oglasio se i direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači, koji je u saopštenju ocenio da vlade moraju da urade više od onoga što je njihova odgovornost da se sećaju genocida nad Sintima i Romima kako bi osigurali da školski programi i druge obrazovne inicijative uključe mlade kako bi se razgovaralo o potencijalno opasnim posledicama rasističkih ideologija.

"Neprihvatljivo je da zajednice Roma i Sinta i dalje tako očajnički pate od netolerancije, sistemskog rasizma i diskriminacije gde god da žive", rekao je Mekači.

On je ocenio da učenje osnovnih lekcija iz istorije genocida nad Romima znači da se udvostruče napori u borbi protiv predrasuda, pristrasnosti i rasizma protiv Roma i Sinta "ovde i sada".

Komentari (0)

Srbija