Društvo

Danas promenljivo uz moguće pljuskove, od sutra zahlađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2022

-

07:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Priliv nešto svežije vazdušne mase sa severa Atlantika doneo je većem delu Evrope pad temperature i nešto prijatnije vremenske prilike. Još danas će u našoj zemlji biti i do 34 stepena, a već od sutra sledi zahlađenje.

Polje visokog vazdušnog pritiska koje se uspostavlja iznad Evrope imaće nešto severniji položaj što u narednim danima uzrokuje priliv hladnije vazdušne mase, pad temperature, ali i nestabilnost. Vreme će danas biti promenljivo, ali ipak veoma toplo, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kišonosni oblaci do naše zemlje stižu već u prvoj polovini dana, što će lokalne pljuskove, ponegde i grmljavinu, doneti prvo centralnim predelima, a kasnije dolazi do proširivanja padavinske zone i na ostatak Srbije. Na krajnjem jugoistoku danas ostaje promenljivo oblačno, ali suvo sve do večernjih sati. Maksimalna temperatura biće oko 32 stepena, dok se u Nišu očekuje i do 34.

Dodatni priliv vlažnog i hladnijeg vazduha do naše zemlje stiže u kasnim večernjim satima, što znači da ćemo tokom noći imati i nešto burnije atmosferske procese.

Kako je upozorio Republički hidrometeorološki zavod, danas i sutra lokalno se očekuju obilne padavine i grad, u zoni pljuska i jak vetar. U pojedinim delovima Beograda sutra moguće kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom, većom količinom padavina i jakim vetrom u zoni pljuska. 

U severnim i centralnim predelima, tokom noći i sutra ujutro, biće grmljavinskih nepogoda, praćenih pojačanim vetrom i padom temperature. Kiša će u utorak padati u većem delu zemlje, a lokalno se očekuje i nešto veća količina padavina. Maksimalna dnevna na severu neće prelaziti 24 stepena, dok na jugu i istoku ostaje toplije, sa temperaturom do 29 stepeni.

U sredu dolazi do postepenog prestanka padavina u Vojvodini, dok će južno od Save i Dunava i dalje biti oblačno sa kišom i hladnije. Maksimalna temperatura će u južnim predelima biti oko 23 stepena, dok se na severu očekuje postepeno otopljenje

Prognostički modeli za drugu polovinu nedelju najavljuju pretežno oblačno vreme, samo na jugoistoku sa uslovima za slabe, lokalne padavine, ali će sa više sunčanih perioda temperatura biti u blagom porastu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija