Društvo

Smena sunca i oblaka uz pravu letnju temperaturu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2022

-

07:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Porast vazdušnog pritiska iznad Evrope sprečava prodor intenzivnog ciklona sa severa Atlantika dublje u kontinent. To će u nedelji pred nama doneti dosta sunčanih perioda i postepen porast temperature, ističe meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Smena sunca i oblaka i povremeno pojačan severozapadni vetar zadržavaju se i danas. Prepodne će biti nešto više sunčanih perioda, dok kasnije dolazi do razvoja oblačnosti, ali će samo u planinskim predelima jugozapadne Srbije biti uslova za slabe, kratkotrajne padavine.

Temperatura je u blagom porastu te se tokom dana u većini mesta očekuje oko 30, ponegde i do 32 stepena.

Od srede pa sve do nedelje polje visokog vazdušnog pritiska će diktirati vremenske prilike. Slabljenje vetra i razvedravanje od srede nam donose još toplije vreme, sa temperaturom koja će lokalno prelaziti 35 stepeni. U sredu će dnevna temperatura biti oko 32 stepena, u četvrtak 33, a u petak će lokalno biti i preko 35 stepeni. 

Pred nama topao i sunčan avgust

Prognostički modeli za avgust najavljuju periode veoma toplog i sunčanog vremena koji će povremeno biti prekinuti kišnim epizodama i blažim padom temperature. Zahlađenje koje će nam prodor nešto svežije vazdušne mase doneti spustiće temperaturu na prosečne vrednosti, dok će se u međuvremenu živa u termometru kretati oko 35 stepeni, dakle daleko iznad proseka. 

"Dakle, padavine će biti oko i malo ispod prosečnih vrednosti, a temperatura uglavnom iznad proseka", zaključila je Gojković.

Komentari (0)

Srbija