Društvo

Šapić: Voleo bih da se policija uključi u ispitivanje rada GSP

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

18/08/2022

-

17:14

Šapić: Voleo bih da se policija uključi u ispitivanje rada GSP
Šapić: Voleo bih da se policija uključi u ispitivanje rada GSP - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da bi voleo da se u ispitivanje poslovanja Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) uključi i Uprava kriminalističke policije, jer tu ima puno stvari koje treba da se istraže, pošto "skoro 30 godina niko nije hteo da otvori tu temu".

"Tu ćemo tek da otvaramo stvari. Jer, da bi mogli da tražimo od građana da plaćaju karte, moramo da počnemo od nas", rekao je Šapić na sednici Skupštine Beograda i najavio da će se tom temom baviti u narednih godinu dana, jer se GSP daje godišnje 250 miliona evra iz džepova građana.

Kao prvi potez on je najavio skidanje reklama sa autobusa GSP, koji liče na "Mikijev zabavnik", a prihod od toga je zamenariv.

Šapić je nagovestio i raskidanje ugovora sa kompanijom koja naplaćuje karte u gradskom prevozu, jer nije logično da to radi neko ko nema nikakvu odgovornost vezanu za prevoz.

On je poručio da javni prevoz sigurno neće da poskupi u nerednih godinu, godinu i po, jer, kako je objasnio, što poskupljivati nešto što niko ne plaća, zato je potrebno prvo srediti stanje u GSP i smanjiti troškove koje pravi.

"Dok dođemo do povećanja cene prevoza, mora mnogo toga da se uradi", konstatovao je Šapić.

On je precizirao da svake godine Beograd izdvaja između 230 i 250 miliona evra za subvencionisanje gradskog prevoza, a da samo 15 odsto građana plaća karte.

"Ako tako ostane, možemo samo da zatvorimo vrata i odemo kući. Mora da se utvrdi odgovornost ljudi koji su vodili to preduzeće. Šta ćemo tamo zateći, da li ćemo podneti krivične prijave, da li će ući Uprava kriminalističke policije, videćemo. Ja sa tim nemam problema, jer sam otvorio ta pitanja, koje niko nije hteo da otvara 30 godina", rekao je Šapić u Skupštini.

Šapić je naveo i da mu je potrebna podrška javnosti za promene u GSP-u.

"Red je da nam date priliku. Nismo do sada stigli da uradimo ni kadrovske promene. Sada ih radimo. Pokušavamo da završimo ovu kalendarsku godinu sa što manje štete", istakao je gradonačelnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija