Društvo

Bez dogovora stanara Bloka 37 i kompanije "Durst", Vesić: Predloženo da se prekinu i gradnja i protesti do pronalaska rešenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2021

-

17:24

Bez dogovora stanara Bloka 37 i kompanije "Durst", Vesić: Predloženo da se prekinu i gradnja i protesti do pronalaska rešenja
Bez dogovora stanara Bloka 37 i kompanije "Durst", Vesić: Predloženo da se prekinu i gradnja i protesti do pronalaska rešenja - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem sastanku predstavnika stanara iz Bloka 37 i investitora iz kompanije "Durst Development", koja je tom bloku treba da gradi višespratinicu, nije postignut konačan dogovor - stanari i dalje odbijaju da se na tom mestu gradi bilo kakav objekat, dok investitor predlaže da se gradi manja zgrada od one koja je prvobitno planirana.

To je za Euronews Srbija rekao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je takođe prisustvovao sastanku. On je naveo i da je predloženo da se i gradnja i protesti obustave dok se ne nađe rešenje.

Euronews TV

"Ljudi su rekli da ne žele da se na tom mestu gradi bilo kakav objekat, dok investitor predložio da se gradi manja zgrada, otpilike jednu trećinu od postojeće kvadrature, znači po planu iz 2016. godine, što građani nisu prihvatili. Ostalo je da razgovaram još sa investitorom. U međuvremenu sam apelovao i na investitore i na građane da se suzdrže od protesta i sukoba, a ja ću dati svoj maksimum da problem rešim", rekao je Vesić.

Sastanak je trajao nešto više od dva sata i za sada bar, neće biti ni protesta ni gradnje, dok ne dođe do nekog dogovora.

Inače, investitori su pristali na neku vrstu korekcije njihovog projekta, odnosno na smanjenje obima gradnje uz smanjenje, uz kompenzaciju koja bi došla od strane grada.

Facebook/Blok 37 Zajednička akcija; Euronews Srbija

 

"Građani Bloka 37 su vrlo jasni, ne žele nikavo rešenje koje će kreirati dodatni problem u Bloku, niti umanjiti kvalitet njihovog života, već samo neko koje može da ga poboljša", rekao je predsatvnik građana.

"Stanari odbili predloge investitora"

Nebojša Perović, advokat kompanije "Durst Development" rekao je da su stanari odbili predlog rešenja koje je dao investitor, te da su poručili da na tom mestu može samo da se gradi garaža.

Urbanista Božena Stojić kaže da su na neki način obe strane u pravu. Stanari Bloka 37 imaju dobre razloge za svoje nezadovoljstvo, a investitor ima važeću građevinsku dozvolu. Ipak, to što je važeća ne znači da je i zakonita.

Stojić je za Euronews Srbija rekla da su u slučaju Bloka 37 najviše zakazale insituicije koje bi zapravo trebalo da budu neka vrsta tampon zone između građana i investitora. Kako je objasnila, u ovom slučaju je sporna procedura oko donešenja odluke da se gradi na tom zemljištu.

"Sporne su procedure planiranja i izgradnje koje nisu ispošotvane. Gradske institucije pre svega treba sve da provere do detalja. Da li je reč o greškama ili propustima, to tek treba naknadno da se utvrdi", smatra Stojić.

Na pitanje ko je u pravu, građani ili investitor, Stojić kaže da to ne može tako jednostavno da se precizira i da svako ima pravo da se buni.

"Ispada da su svi u pravu. Stanari imaju pravo da se bune jer nisu pitani u odlučivanju, a sa druge strane investitor ima važeću građevinsku dozvolu. Ovaj problem se produbljuje, jer su glavni akteri građani i investitor, a zapravo su propusti nastali zbog nadležnosti gradske uprave i institucija. Ovaj projekat je morao na početku proći neku kontrlolu, i sada se dešava da se preskače odgovornost gradskih institucija i stiče se utisak da se prepušta investitotru da on sam rešava sa građanima", kaže Stojić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija