Društvo

Smena sunca i oblaka, ali se vraća letnje vreme – temperatura do 30 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2022

-

08:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Visinski ciklon koji nam je prethodnih pet dana doneo skoro pa jesenje vreme, postepeno se premešta dalje ka jugu, što omogućava da u našoj zemlji dođe do razvedravanja, rekla je metorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Kako objašnjava, u severnim, istočnim i delovima centralne Srbije dan će obeležiti smena sunca i oblaka, a zbog južnog položaja visinskog ciklona, na krajnjem jugu i jugozapadu ostaje pretežno oblačno, sa uslovima za slabe i kratkotrajne pljuskove. 

"Zbog više sunčanih perioda, temperatura je u porastu. U najtoplijem delu dana, u većini mesta, očekuje se oko 27 stepeni, dok će samo na krajnjem istoku živa u termometru prelaziti 30 stepeni Celzijusa", kaže Gojković.

Kraj nedelje obeležiće malo do umereno oblačno vreme i dodatni porast temperature. Maksimalna dnevna temperatura kretaće se oko 30 stepeni. 

"Iako ćemo narednih dana imati smenu sunca i oblaka, lokalno će ipak biti uslova za kratkotrajne pljuskove. Dakle, pred nama je još promenljivih i kišovitih dana, ali sa nešto višom temperaturom. Trenutni prognostički modeli za nedelju i ponedeljak najavljuju nove, intenzivnije padavine, a nakon toga ponovo sledi razvedravanje", kaže ona.

Gojković savetuje da i pored toga što će nam u narednim danima često biti potrebne naočare za sunce, sa sobom za svaki slučaj ponesite i kišobran.

Magla na putevima

Jutro u Srbiji je donelo maglu, zbog čega je i RHMZ upozorio pre svega vozače da je vidljivost na području Vojvodine, u Pomoravlјu, ponegde u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na Zlatiboru smanjena. Maglasmanjuje vidlјivost na manje od 800, lokalno i ispod 200 m.

E-Stock/Koča Sulejmanović

 

RHMZ je izdao upozorenje na nizak vodostaj na Dunavu koji će se u naredna dva dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa, a na Savi i dalјe ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija