Društvo

Milićević: Žao mi je zbog otkazivanja Europrajda; Organizatori: Policija samo može da zabrani šetnju, ali žalićemo se

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. Tuvić

27/08/2022

-

13:27

Milićević: Žao mi je zbog otkazivanja Europrajda; Organizatori: Policija samo može da zabrani šetnju, ali žalićemo se
Milićević: Žao mi je zbog otkazivanja Europrajda; Organizatori: Policija samo može da zabrani šetnju, ali žalićemo se - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Država je prelomila da se odloži ili otkaže Europrajd zakazan za septembar, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Boris Milićević kaže da mu je kao članu LGBT zajednice žao zbog toga, ali da je u ovom trenutku važnije očuvanje stabilnosti jer je "Evroponos korišćen za destabilizaciju društva i države". Iz organizacije Europrajda, međutim, poručuju da je jedina opcija da policija zabrani šetnju zakazanu za 17. septembar. Napominju da ukoliko organizatori dobiju odluku policije da se šetnja zabranjuje, na to će uložiti žalbu Upravnom sudu.

A napetost zbog organizacije EuroPrajda kulminirala je poslednjih nekoliko dana. Zahtevi da se manifestacija zabrani stizali su od brojnih desno orjentisanih stranak, među kojima su najglasnije bile Dveri, ali i pojedinca iz Srpske pravoslavne crkve. Mogle su se čuti i opasne izjave, poput one vladike Nikanora o upotrebi oružja protiv učesnika manifestacije. U centru grada pojavili su i grafiti sa porukom "Beogradom krv će liti, gej parade u septembru neće biti".  

U takvoj atmosferi stigla je odluka koju je danas saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da nije srećan zbog toga, ali da je situacija sada takva, pre svega zbog Kosova i Metohije.

"U dogovoru sa većinom članova vlade i predsednice vlade, biće nekoliko glasova protiv, biće odložena ili otkazana Parada ponosa u septembru. To govorim zato što ne možemo u ovom trenutku, kada imamo Otvoreni Balkan i krizu koja će trajati najkraće do 31. oktobra", kazao je on.

Dodao je da su u prethodnom periodu iznete brojne neistine kako se učesnici Europrajda spremaju da napadaju crkve, manastire, da su organizovane litije koje su predvodili rašćinjeni monasi, neprijatelji pravoslavne crkve.

"Mi time ugožavamo prava manjine i to je problem, ali mi ovde imamo problem, pritisnuti smo kao država, nije pitanje da li su oni jači ili ne, prosto u jednom trenutku ne možete sve da postignete, to je to. U neko drugo vreme srećnije, kad bude mnogo manje laži i izmišljanja", poručio je Vučić.

"Europonos mnogi koristili za destabilizaciju države"

Usledile su i brojne reakcije. Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Boris Milićević kaže za Euronews Srbija da mu je kao članu LGBT zajednice veoma žao zbog otkazivanja Evroponosa, pošto je ta manifestacija trebalo da značajno pomogne poboljšanju njihovog položaja.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

"No, moram naglasiti i da je Evroponos korišćen za destabilizaciju našeg društva i države od strane mnogih, od desničarskih partija i ekstremističkih pokreta, preko nekih sveštenih lica, do obaveštajnih službi stranih država. Mislim da je za sve nas bitnije očuvanje stabilnosti u ovom odlučujućem trenutku, pa makar i po cenu kratkotrajnog i bolnog poraza LGBT zajednice. Ono što je sigurno to je da mi nećemo odustati od borbe za naša prava, a time i za bolju Srbiju", rekao je Milićević za Euronews Srbija.

"Žalićemo se upravnom sudu"

Iz organizacije Euprajda, međutim, kažu da država ne može da odloži ili otkaže Europrajd, već da samo policija može da zabrani šetnju koja je zakazana za 17. septembar u okviru manifestacije.

"Mi smo organizatori skupa i jedino mi kao organizator možemo otkazati ili odložiti skup. Šetnju koja je zakazana za 17. septembar može da zabrani policija, dok svi ostali događaji tokom Europrajd nedelje ne mogu se ni na koji način zabraniti, budući da su oni u zatvorenom prostoru", rekao je Goran Miletić koordinator Europrajda za Euronews Srbija.

Napominje da ukoliko organizatori dobiju odluku policije da se šetnja zabranjuje, na to će uložiti žalbu Upravnom sudu.

"Jedino skup u pokretu može se zabraniti odlukom policije. I na tu odluku postoji kratak vremenski period žalbe Upravnom sudu, na koju se mora odmah doneti odluka. Ukoliko dobijemo takav dokument žalićemo se Upravnom sudu", naveo je Miletić.

Podseća da su šetnje u okviru Parade ponosa bile zabranjivane 2009, 2011, 2012. i 2013. godine i da se Ustavni sud o tome izjasnio da su te zabrane bile protivustavne.

"Cela Europrajd nedelja ne može se zabraniti, ni pomeriti niti ćemo mi doneti takvu vrstu odluke", rekao je on.

Garina: Europrajd nije i neće biti otkazan

Tim povodom oglasila se i predsednica Evropskog udruženja organizatora ponosa Kristine Garina saopštila je danas da Europrajd, zakazan za septembar u Beogradu, nije i neće biti otkazan i da je svaki pokušaj zabrane tog događaja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić ne može da otkaže tuđi događaj. Europrajd nije otkazan i neće biti otkazan. Tokom procesa nadmetanja za Europrajd 2022, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala je punu podršku Vlade Srbije za Europrajd u Beogradu i očekujemo da će to obećanje biti ispoštovano", navela je Garina.

Ona je rekla da je pravo na održavanje Prajda, prema Evropskom sudu za ljudska prava, osnovno ljudsko pravo.

Inače Europrajd je najveća manifestacija evropske LGBT zajednice i održava se svake godine u drugom gradu. Pre tri godine Beograd je dobio organizaciju, a u konkurenciji gradova bili su još Barselona, Dablin i Lisabon. Manifestacija je zakazana od 12. do 18. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija