Društvo

Potpirivanje tenzija uoči Europrajda: Manje od mesec dana do manifestacije ključna pitanja bez odgovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2022

-

14:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sve je napetije uoči predstojećeg Europrajda koji je zakazan od 12. do 18. septembra u Srbiji. Tenzije koje potpiruju pojedine desno orjentisane stranke, među kojima su najglasnije Dveri, ali i pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve, esklairale su u zahtevu da se skup zabrani. U javnosti su od njih, osim toga, mogle čuti i opasne izjave, potput one vladike Nikanora o upotrebi oružja protiv učesnika manifestacije. Organizatori smatraju da nema razloga da se manifestacija ne održi i poručuju da je to pitanje poštovanja ljudskih prava, koja su Ustavom zagarantovana.

I dok se u javnosti i dalje postavljaju pitanja o održavanju manifestacije, sagovornici Euronews Srbija jedinstveni su u stavu da bi se otkazivanjem manifestacije poslala loša poruka da se u Srbiji ne poštuju ljudska prava, što je važno pitanje ne samo za zrelost nekog društva, već i za integraciju tog društva u Evropsku uniju. 

A kakve bi posledice otkazivanje manifestacije imalo najbolje govori izjava izvestioca za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimira Bilčika koji kaže da bi to zauzelo značajno mesto u njegovom izveštaju Evropskom parlamentu o Srbiji, a veruje i da bi druge evropske institucije reagovale.

"Treba zaštititi glasove te zajednice od onih koji pozivaju na potpunu zabranu i na povlačenje ove dobre tradicije", rekao je Bilčik za Radio slobodna Evropa, pojašnjavajući da su građanske slobode, koje se simbolično brane i održavanjem parada ponosa, u osnovi evropske agende.

Naveo je da zbog toga sve glasove koji pozivaju na neodržavanje Europrajda smatra opasnim i da ti glasovi "očigledno ne žele da vide napredak Srbije na evropskom putu, ne žele da vide evropsku budućnost Srbije".

"Mirnim okupljanjem ukazuju na probleme"

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava podseća da je Prajd prilika da na drugačiji način, mirnim okupljanjem u karnevalskom skupu, osobe različite seksualne orjentacije ukažu na probleme sa kojima se suočavaju, a da takvih problema u Srbiji ima dosta počev od neusvajanja Zakona o istopolnim zajednicama. 

Tanjug/AP/Andres Kudacki

 

"Otkazivanje Prajda bi pokazalo da država nije u stanju da zaštiti mirno okupljanje građana i da ona floskula "niko nije jači od države i da niko nije iznad države" baš i nije tačna. Naravno da je to pitanje ljudskih prava i jedno od vrlo važnih pitanja na evropskom putu Srbije, odnosno svake zemlje koja pretenduje da bude kandidat. Pitanje ljudskih prava mora da se reši i mi tu ne treba da budemo privilegovani", naveo je on.

Dodaje da bi se na taj način poslala loša poruka Evropi, ali i ljudima koji zbog različite seksualne orjentacije ne mogu da žive normalno i ravnopravno u društvu.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić smatra da bi otkazivanje Europrajda bio još jedan korak u "desničarskoj radikalizaciji Srbije".

"Opšte raspoloženje društva u Srbiji nije u korist Europrajda, ali to ne znači da uz jednu potrebnu doze tolerancije ne može da se uvaži jedan takav događaj. Otkazivanje manifestacije bi bilo podleganje talasu rastuće moći desničarskih snaga u Srbiji i sve agresivnijoj ulozi crkve", navela je ona za Euronews Srbija.

Prajd prethodnih godina

Prajd je u Srbiji prethodnih godina organizovan, istina uz jako policijsko obezbeđenje. Ove godine stvari se komplikuju jer je Beograd domaćin Europrajda, a to je centralni evropski LGBT događaj. Svake godine domaćin je neki drugi evropski grad. Pre tri godine Beograd je dobio organizaciju skupa u konkurenciji sa Barselonom, Dablinom i Lisabonom.

Tanjug/AP/Emrah Gurel

 

Među strankama desne orijentacije najglasniji je pokret "Dveri", koji zahtevaju da se održavanje ovakvih događaja zabrani u narednih sto godina. Skupštini Srbije podneli su predlog da se obrazuje Komisija, koja će utvrditi činjenice o održavanju Europrajda, jer, kako kažu, ugrožava zdravlje, moral i bezbednost.

"Više puta smo tražili da se skup otkaže, ne samo zbog toga što srpski pokret Dveri zastupa porodične i tradicionalne vrednosti, već iz razloga što se sada nalazimo u jednoj veoma teškoj geopolitičkoj i zdravstvenoj situaciji. Prajd preskupo košta i mislim da ne smemo da dozvolimo, država da dozvoli takav luksuz da troši na nešto što nije potrebno, a građani sa druge strane jedva sastavljaju kraj sa krajem", rekla je za Euronews Srbija Radmila Vasić iz Srpskog pokreta "Dveri".

Milićević:"Glavni argument homofobija"

Boris Milićević pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava kaže da su lažni argumenti koji se navode i da je glavni argument homofobija, znači mržnja prema LGBT osobama.

Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP, File

 

"Mi imamo u trenutku održavanja Evroponosa još dve velike manifestacije u Beogradu. Tu će isto da bude okupljena masa sveta, niko ne pominje ni epidemiološke razloge, ni troškove organizacije, bezbednosne razloge", istakao je Milićević.

Organizatori kažu da za sada nemaju bilo kakav nagoveštaj da se održavanje događaja može dovesti u pitanje, ali su zatražili od najviših predstavnika države da otklone svaku sumnju. A najviši predstavnik države poručio je da sada ima važnijih problema.

"Odvratni su mi i jedni i drugi jer i jedni i drugi samo gledaju kako da stave teret na leđa svojoj državi. Grozni su mi i oni koji bi da tukući pedera pored sebe se bore protiv pedera u sebi kao i oni koji bi nešto da hvališu a ne razmišljaju o tome kakve sve probleme ima država Srbija i šta je to što je sve državi Srbiji u ovom trenutku natovareno na vrat. Kad bude odluka bićete obavešteni", rekao je nedavno Vučić i dodao da je to "pesnički rekao jer nikoga ne želi da uvredi".

"Meni ne smetaju ni homoseksualci, ni ovakvi, ni onakvi. Svako ima svoj život, nek radi šta hoće u svoja četiri zida", rekao je on. 

Ako bi ipak došlo do otkazivanja Europrajda, bio bi to udarac ne samo na slobodu okupljanja i izražavanja, demokratiju i evropski put Srbije, već i na njenu reputaciju pred Evropom, poručuju iz organizacije Europrajda.

"Mislim da bi to bio metak u nogu da država otkaže skup, jer su već svi evroposlanici, ministri, senatori planirali svoj dolazak. Nastao bi veliki problem na međunarodnom nivou, ako se skup otkaže", rekao je Filip Vulović iz organizacije Europrajd 2022.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Iako bi otkazivanje štetilo imidžu zemlje, najveće posledice trpela bi sama LGBT zajednica, smatraju u nadležnom ministarstvu. Za sada misle da će se Prajd održati bez većih problema, mada definitivnu odluku očekuju tek u poslednjem momentu. 

"Ne postoji pravni osnov za zabranu"

Marko Mihailović iz organizacije Europrajd kaže da ne postoji pravni osnov da se manifestacija zabrani, da je to Ustavom garantovano pravo. Podseća da je Prajd bio zabranjen 2011, 2012. i 2013. godine i da je tada Ustavni sud te zabrane proglasio neustavnim.

Euronews

Kako kaže pripreme Prajda i razgovori sa policijom svake godine počinju u aprilu, a da su ove godine krenuli ranije jer se u septembru održava Europrajd.

"Procene (policije) jesu da će to biti skup visokog rizika, ali svake godine se Prajd okarakteriše kao skup visokog rizika. Za LGBT osobe Prajd najbezbedniji dan, problem su ostala 264 dana, kada nema hiljade policajaca na ulicama", rekao je on za Eurionews Srbija.

Nije mu jasno kako Europrajd ugrožava porodicu i dodaje da porodicu ugrožama femicid, rijaliti programi, kada dete gleda svakodnevno nasilje.

"Borba za prava ne ugrožava porodicu. Mislim da ljudi ne znaju zbog čega se prajd dešava. LGBT zajednici prolazi život u odbacivanju", naveo je on.

"EuroPrajd 2022" je ove godine zakazan u Beogradu, a manifestacija se održava od 12. do 18. septembra. U pitanju je centralni evropski LGBT događaj koji uključuje Paradu ponosa, a čiji je domaćin svake godine drugi evropski grad. 

 

Komentari (0)

Srbija