Društvo

Održan skup "Litija za spas Srbije": Okupljeni nosili slike Putina i Draže Mihailovića, traže zabranu Evroprajda

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

19:59

Održan skup "Litija za spas Srbije": Okupljeni nosili slike Putina i Draže Mihailovića, traže zabranu Evroprajda
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Skup "Litija za spas Srbije" održan je danas u Beogradu, a učesnici protesta su ispred Hrama Svetog Save potpisivali peticiju za zabranu Parade ponosa.  

Okupljenima se obratio vladika Nikanor koji je nedavno održao uznemirujući govor u kome je pozvao na nasilje protiv pripadnika LGBTQ+ populacije u Srbiji. U videu koji je osvanuo na društvenim mrežama vladika banatski pozivao je da se ustane protiv organizovanja EuroPrajda i istakao da bi on upotrebio oružanu silu protiv onih koji "učestvuju u takvom nečemu". 

Nikanor je na večerašnjem skupu pozdravio odluku državnih organa o neodržavanju Evroprajda i rekao da su učesnici litije došli da čuvaju porodicu, decu i Srbiju.

Litija je krenula oko 18.00 časova od Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu ka Hramu Svetog Save, preko Zelenog venca, Ulice kralja Milana i Slavije. Kolona se prvo zaustavila u blizini Brankovog mosta.

Ispred kolone su bili bajkeri, a učesnici litije nosili su crkvena obeležja i zastave Srbije. Sveštenici su nosili platno na kome je pisalo "Sveti oče Savo, moli Boga za nas", a učesnici su nosili slike komandanta četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića i predsednika Rusije Vladimira Putina, dok su sa razglasa puštane crkvene i pesme o Kosovu.

Kolona se zaustavila i ispred Spomenika ruskom caru Nikolaju II u Ulici kralja Milana, gde su učesnici litije pročitali molitvu. Ispred Prajd info centra, koji su čuvali pripadnici policije, učesnici litije su razvili zastavu Srbije na kojoj je pisalo "Ne u zemlji Svetog Save".

Pojedini građani su sa stubova rasvete skidali albanske zastave koje su bile okačene pored srpskih i gazili ih, što su učesnici litije pozdravljali aplauzom i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša građani nisu dozvolili policijskom automobilu da prođe dok je jedana mladić sa stuba rasvete skidao albansku zastavu. Litija je održana u organizaciji udruženja "Ujedinjeni za tradiciju i porodicu".

Vlada Srbije saopštila je u subotu da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd 2022.

"Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i o bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost", kaže se u saopštenju.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozdravila je u subotu odluku o otkazivanju održavanja Europrajda tokom septembra u Beogradu, uz ocenu da održavanje "parade" u službi promovisanja LGBT ideologije, ne bi bilo od koristi nikome, već bi izazvalo dodatne tenzije i nove podele.

Komentari (0)

Srbija