Društvo

Evropska komisija traži od srpskih vlasti detaljnije objašnjenje o otkazivanju EuroPrajda

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

29/08/2022

-

12:24

Evropska komisija traži od srpskih vlasti detaljnije objašnjenje o otkazivanju EuroPrajda
Evropska komisija traži od srpskih vlasti detaljnije objašnjenje o otkazivanju EuroPrajda - Copyright EuroPride 2022 Belgrade Pride, profimedi

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija pomno će pratiti pitanje povezano sa otkazivanjem Evroprajda u Beogradu, rekla je za "European Western Balkans" portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, dodajući da se EU nada da će biti pronađen način za njegovo mirno i bezbedno održavanje.

"Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd, koji je prema ranijoj odluci trebalo da se održi u septembru u Beogradu, i smatramo da je potrebno detaljnije objašnjenje za takvu odluku", saopštila je Pisonero.

Ona je navela da EU podržava jednakost i odbija svaku vrstu diskriminacije.

Za EU, LGBTQ+ prava su osnovna ljudska prava i od Srbije kao partnera se očekuje da ta prava poštuje.

Prema njenim rečima, Evroprajd se godinama unazad zalaže za jednaka prava LGBTQ+ zajednice u celoj Evropi, dajući glas onima koji su zbog svoje seksualne orijentacije često diskriminisani.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u subotu da će se EuroPrajd, koji je bio zakazan za septembar, odložiti ili biti otkazan, te da nije srećan zbog toga jer se time ugrožavaju prava manjine, ali da je država u takvoj situaciji da je pritisnuta brojnim problemima, pre svega zbog Kosova i Metohije.

"U dogovoru sa većinom članova vlade i predsednice vlade biće nekoliko glasova protiv, biće odložena ili otkazana Parada ponosa u septembru. To govorim zato što ne možemo u ovom trenutku kada imamo Otvoreni Balkan i krizu koja će trajati najkraće do 31. oktobra", kazao je on i nastavio:

"Idemo u veću krizu, imamo mnogo problema, neću da govorim o tome koliko je laži izneto tu, kako će da napadaju crkve manastire, kako će da sruše veliki moral skupova koje nazivaju litije, a predvode iz rašćinjeni monasi, neprijatelji pravoslavne crkve".

Nešto kasnije otkazivanje EuroPrajda je potvrdila i Vlada Srbije nakon održane sednice.

"Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i o bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost", kaže se u saopštenju.

Organizatori ne odstaju

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Boris Milićević kaže da mu je kao članu LGBT zajednice žao zbog toga, ali da je u ovom trenutku važnije očuvanje stabilnosti jer je "Evroponos korišćen za destabilizaciju društva i države". Iz organizacije Europrajda, međutim, poručuju da je jedina opcija da policija zabrani šetnju zakazanu za 17. septembar. Napominju da ukoliko organizatori dobiju odluku policije da se šetnja zabranjuje, na to će uložiti žalbu Upravnom sudu. Od održavanja manifestacije ne odustaju. 

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava rekao je za Euronews Srbija da mu je kao članu LGBT zajednice veoma žao zbog otkazivanja Evroponosa, pošto je ta manifestacija trebalo da značajno pomogne poboljšanju njihovog položaja.

"No, moram naglasiti i da je Evroponos korišćen za destabilizaciju našeg društva i države od strane mnogih, od desničarskih partija i ekstremističkih pokreta, preko nekih sveštenih lica, do obaveštajnih službi stranih država. Mislim da je za sve nas bitnije očuvanje stabilnosti u ovom odlučujućem trenutku, pa makar i po cenu kratkotrajnog i bolnog poraza LGBT zajednice. Ono što je sigurno to je da mi nećemo odustati od borbe za naša prava, a time i za bolju Srbiju", rekao je Milićević za Euronews Srbija.

Iz organizacije Euprajda, međutim, kažu da država ne može da odloži ili otkaže Europrajd, već da samo policija može da zabrani šetnju koja je zakazana za 17. septembar u okviru manifestacije.

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

Mi smo organizatori skupa i jedino mi kao organizator možemo otkazati ili odložiti skup. Šetnju koja je zakazana za 17. septembar može da zabrani policija, dok svi ostali događaji tokom Europrajd nedelje ne mogu se ni na koji način zabraniti, budući da su oni u zatvorenom prostoru", rekao je Goran Miletić koordinator Europrajda za Euronews Srbija.

Napominje da ukoliko organizatori dobiju odluku policije da se šetnja zabranjuje, na to će uložiti žalbu Upravnom sudu.

"Jedino skup u pokretu može se zabraniti odlukom policije. I na tu odluku postoji kratak vremenski period žalbe Upravnom sudu, na koju se mora odmah doneti odluka. Ukoliko dobijemo takav dokument žalićemo se Upravnom sudu", naveo je Miletić.
Podseća da su šetnje u okviru Parade ponosa bile zabranjivane 2009, 2011, 2012. i 2013. godine i da se Ustavni sud o tome izjasnio da su te zabrane bile protivustavne.

"Cela Europrajd nedelja ne može se zabraniti, ni pomeriti niti ćemo mi doneti takvu vrstu odluke", rekao je on.

Tim povodom oglasila se i predsednica Evropskog udruženja organizatora ponosa Kristine Garina saopštila je danas da Europrajd, zakazan za septembar u Beogradu, nije i neće biti otkazan i da je svaki pokušaj zabrane tog događaja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić ne može da otkaže tuđi događaj. Europrajd nije otkazan i neće biti otkazan. Tokom procesa nadmetanja za Europrajd 2022, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala je punu podršku Vlade Srbije za Europrajd u Beogradu i očekujemo da će to obećanje biti ispoštovano", navela je Garina.

Brnabić: Šta god da kažem neće biti dobro

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da šta god da kaže o Europrajdu neće biti dobro.

"To što organizatori Prajda kažu, to je u skladu sa Ustavom, ali je drugo pitanje kakve posledice to ima po našu državu i to što mi kažemo njima nemojte da šetate - to je više molba nego što vi hoćete da bilo šta zabranite", rekla je Brnabić na RTS.

Istakla je da je reč o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako mi čuvamo našu bezbednost i sigurnost. Dodala je da je Vlada apelovala i da joj je žao što je tako, jer ako imate nešto što je Ustavom zagarantovano pravo, to je nešto što je zagarantovano, ali da se sve pogodilo u ovom spetemrbu.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Prema njenim rečima, ima mnogo stranih faktora koji se tome raduju.

"Ne radi se ovde zaista o tome da nekome želite da uskratite Ustavom zagarantovana prava, ali se radi o tome šta mi kao država možemo i ne možemo", navela je Brnabić.

Apelovala je i na protivnike Evroprajda.

"Dajte da razmišljamo o svojoj zemlji i kako možemo da joj olakšamo, jer to neće niko drugi sa strane", rekla je premijerka.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozdravila je u subotu odluku o otkazivanju održavanja Europrajda tokom septembra u Beogradu, uz ocenu da održavanje "parade" u službi promovisanja LGBT ideologije, ne bi bilo od koristi nikome, već bi izazvalo dodatne tenzije i nove podele.

"Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve pozdravlja odluku najviših državnih organa kojom je otkazano održavanje održe u Beogradu tokom septembra, i na toj odgovornoj odluci iskreno čestita Predsedniku Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, i Vladi Srbije", pisalo je u saopštenju Sinoda.

Komentari (0)

Srbija