Društvo

Blinken pozvao Srbiju da dozvoli Europrajd: Sloboda okupljanja i izražavanja su suštinske komponente demokratije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2022

-

09:51

Blinken pozvao Srbiju da dozvoli Europrajd: Sloboda okupljanja i izražavanja su suštinske komponente demokratije
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken pozvao je Srbiju da dozvoli održavanje Europrajda. Blinken je na Tviteru napisao da su "sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije".

"Pozivamo Srbiju da ostane privržena odluci da bude domaćin EvuoPrajda 2022. LGBTQI+ prava su ljudska prava", napisao je Blinken.

Europrajd je trebalo da bude održan od 12. do 18. septembra u Beogradu, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će Evroprajd biti odložen ili otkazan, dok je Vlada Srbije saopštila da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda.

Grupa poslanika EP: Potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje

Pslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Evroprajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”, navodi portal European western Balkans.

Pismo koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

Poslanici EP smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učenika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje. ”

“Nažalost, situacija anti – LGBTQ+ kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe”, stoji u pismu vlastima u Srbiji.

Poslanici, kako se navodi, podsećaju i na obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope koje podrazumevaju da države članice treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.

Predsednik Srbije, premijerka Ana Brnabić ali i ministarka za evropske integracije u tehničkom mandatu Jadranka Joksimović u pismu se podsećaju i na obaveze predviđene  Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP), gde se Srbija i EU pozivaju da prepoznaju značaj vladavine prava i poštovanje ljudskih prava.

Zbog svega toga poslanici apeluju na rukovodstvo Vlade Srbije da: omogući da se Europrajd održi po planu, dodatno obaveže na angažovanje dovoljno organa za sprovođenje zakona kako bi se osigurala bezbednost skupa, i da pokrenu dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

U pismu se kaže i da je odluka da Beograd bude domaćin Evroprajda 2022. godine došla sa mnogo očekivanja, s obzirom na dugogodišnju borbu za ravnopravnost LGBTQ+ populacije ne samo u Srbiji nego i u regionu.

“Ovo bi Beograd učinilo prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van Evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ+ zajednicu. Održaće se tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Evroprajda”, stoji u pismu evroparlamentaraca.

Ocenjuje se da je manifestacija značajna i zbog činjenice da se LGBTQ+ populacija i dalje suočava sa diskriminacijom kako na Balkanu, tako i u drugim delovima Evrope.

“Nijedna evropska država nije uspela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da prikupi. Dodeljivanje Evroprajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka. Pošto su se poslanici Evropskog parlamenta obavezali da se bore za ravnopravnost u svim njenim oblicima, a posebno LGBTQ+ ravnopravnost kroz rad grupe za LGBTQ+ prava, duboko cenimo političku volju koja je odigrala ulogu u saradnji sa organizatorima Evroprajda. Danas vas molimo da nastavite ovu pozitivnu saradnju i da podržite organizatore u održavanju bezbednog i afirmativnog marša Evroprajda”, stoji u pismu koje su poslanici EP uputili danas vlastima u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u utorak da postoji besmislena histerija oko Europrajda i dodao da niko ne želi da se stavi u kožu državnih organa. On je poručio da neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba i da će oni koji to pokušaju "biti privedeni poznaniju prava".

"S jedne strane imate histeriju, besmislenu histeriju oko parade. Ako ti se ne sviđa - odeš taj dan na Avalu, na Promenadu, ne moram da gledam, niko me ne napada, šta je problem? A kada kažete da ne postoje bezbedonosni uslovi, kažu mi ćemo da idemo tamo baš da vidimo šta će da rade huligani i hoće li država da ih zaštiti. Jel treba da pustimo druge da nas izubijaju da bi rekli da su bili u pravu? Jedino što mogu da kažem da će odluke vlade biti poštovane. Ako država kaže da je skup zabranjen, onda će biti zabranjen. Nema igre oko odluka države", rekao je Vučić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija