Društvo

Tužilaštvo se žali na rešenje o rehabilitaciji Kalabića

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

14:54

Tužilaštvo se žali na rešenje o rehabilitaciji Kalabića
Nikola Kalabić - Copyright Wikipedia.org/Unknown author

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Valjevu podnelo je žalbu na rešenje Višeg suda u Valljevu kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.


Viši sud u Valjevu je 5. jula doneo rešenje kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadzbini Nikole Kalabića.

Zahtev za rehabilitaciju podnela je pre deset godina Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka.

Prvo rešenje o rehabilitaciji Kalabića je doneto 2017. godine, ali je Apelacioni sud ukinuo rešenje suda i vratio na ponovni postupak.

Postupak je trajao više od pet godina, a okončan je novim rešenjem o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde.

Tokom 10 godina dugog postupka, osim saslušavanja svedoka, razmatrani su i dokumenti iz brojnih institucija, među kojima su Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo, Ministarstvo odbrane i Vojni arhiv iz Beograda, Arhiv Srbije, Vojni sud u Kruševcu, Institut za savremenu istoriju, Arhiv Jugoslavije, Bezbednosno-informativna agencija, Ministarstvo pravde.

Rešenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se ništavim od trenutka donošenja smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagaca tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donete od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina. Ništave su i sve pravne posledice tih odluka, konstatovano je u rešenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se rehabilitovano lice, Nikola Kalabić, smatra neosuđivanim.

Sud je našao da su odluke Državne komisije iz perioda od marta do septembra 1945. godine donete iz ideološko-političkih razloga i zbog toga je uvažen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića kao osnovan.

 

Komentari (0)

Srbija