Društvo

Rešenja testa iz matematike: Pogledajte odgovore na pitanja sa male mature

Komentari

Autor: Euronews, S.T.

24/06/2021

-

12:10

Rešenja testa iz matematike: Pogledajte odgovore na pitanja sa male mature
Rešenja testa iz matematike: Pogledajte odgovore na pitanja sa male mature - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Mali maturanti danas su polagali test iz matematike. Za rešavanje zadataka zadatke imali su dva sata, od devet do 12 sati. 

Đaci u OŠ "Skadarlija" u Beogradu za Euronews Srbija su rekli da je test bio lak, da je 14 zadataka bilo na zaokruživanje. Za one koji nisu znali formule za zapreminu i površinu figura problem je predstavljao zadatak iz geometrije. Jedinstveni su u oceni:Testovi na završnom ispitu iz srpskog i matematike bili su lakši nego na probnom završnom ispitu.

Ministarstvo prosvete

 

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da je na jučerašnjem testu iz srpskog jezika sve proteklo u " najboljem redu", a da je od oko 68.000 svršenih osnovaca test rešavalo 98,55 odsto učenika. 

Ministarstvo prosvete

 

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio da je bilo pokušaja zloupotrebe testa iz maternjeg jezika, ali da je to sasečeno u korenu i da neće biti tolerisana bilo kakva zloupotreba.

Ministarstvo prosvete

 

Đake sutra čeka kombinovani test. Preporučuje se da učenici, kao i na prethodna dva testa,  odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom.  Odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće biti priznati pri bodovanju.

Ministarstvo prosvete

 

Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika ili u fiskulturnoj sali. Završni ispit organizuje se u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija i na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih.

Ministarstvo prosvete

 

Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ministarstvo prosvete

 

Komentari (0)

Srbija