Društvo

Marinković: Odnosi SAD i Srbije u uzlaznoj putanji

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

22:09

Marinković: Odnosi SAD i Srbije u uzlaznoj putanji
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Odnosi između SAD i Srbije su na uzlaznoj putanji i to se pre svega odnosi na bilatralne i ekonomske odnose, jer imamo trend uvećanja američkih investicija, koji nije ni opadao u proteklih sedam-osam godina, pa je sada više od 25.000 zaposlenih u američkim kompanijama, rekao je za Tanjug jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković.

On je dodao da je s druge strane vidljiva neka vrsta promene odnosa sadašnje kao i prethodne američke administracije u odnosu na Srbiju i ceo region.

"Imamo čuveni izjavu Džona Boltona da SAD neće voditi autopilot politiku, nego će se njihovi aršini vođenja politike na Zapadnom Balkanu voditi prema onome šta strane konkretno urade naročito u pogledu stabilnosti celog regiona i mislim da oni to na terenu definitivno pokazuju", rekao je Marinković.

On je s tim u vezi ukazao na snažnu poruku ambasadora Kristofera Hila da je srpska delegacija na čelu sa Aleksandrom Vučićem tokom poslednjih pregovora u Briselu bila pripremljenija i konstruktivnija nego kosovska.

"To je jedna vrsta priznanja svemu onome što Srbija i Aleksandar Vučić rade u proteklih osam godina imajući u vidu želju za obezbeđenjem stabilnosti i pronalaženjem kompromisnog dugoročnog političkog rešenja", rekao je on.

Dodao je da bilo kakvo uslovljavanje i definisanje statusnih pitanja ne dolazi u obzir pre normalizacije svakodnevnog života, čemu u prilog govori i podrška SAD Otvorenom Balkanu i pozivi Kosovu i Bosni da mu se priključe.

"Kada vidite reakcije privremenih institucija u Prištini upravo na tu izjavu bude vam jasno da i oni shvataju da se američka politika menja i da američka administarcija ima snage kaže šta se događa na terenu", rekao je on, uz opasku SAD ne menjaju spoljnopolitički kurs i stav da je Kosovo nezavisna država.

Dodao je da je ipak veoma važno da Sjedinjene države žele da saslušaju i da prihvataju argumente Srbije da ima legitimne interese na Kosovu, naročito u pogledu zaštite sopstvenog naroda i religijske i kulturne baštine.

"I zbog toga su oni ključni igrač u insistiranju na osnivanju Zajednice srpskih opština i to je ono što su albanski političari krili, a što im je Entoni Blinken nedavno poručio da mora da se uradi", istakao je Marinković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija