Društvo

Kako do devizne penzije: Predstavnici nemačkog fonda pružaju besplatne savete penzionerima

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

12/09/2022

-

17:17

Kako do devizne penzije: Predstavnici nemačkog fonda pružaju besplatne savete penzionerima
Kako do devizne penzije: Predstavnici nemačkog fonda pružaju besplatne savete penzionerima - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni dani razgovora sa Nemačkom iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) održaće se sutra i prekosutra, objavio je Republički fond PIO.

U saopštenju se navodi da će razgovori sutra biti održani u filijali u Ćupriji, a u sredu u Beogradu.

Na ovim razgovorima će savetodavci iz nemačkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Fonda PIO Srbije davati besplatnu pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između Srbije i Nemačke.

Penzioneri koji žive u Srbiji, osim u našoj zemlji, ostvarili su staž u još 26 država, iz kojih stižu uplate na račune 244.000 najstarijih građana. Najviše uplata dolazi iz Hrvatske, Nemačke, BiH, Austrije, Francuske i Švajcarske, a prema podacima Zavoda sa socijalno osiguranje, ukupna količina novca na godišnjem nivou veća je od pola milijarde evra. 

Najviše penzionih čekova korisnicima sa prebivalištem u Srbiji prošle godine je stizalo iz Hrvatske čak 59.917, dok u Srbiji živi 44.258 penzionera koji primaju penzije iz Nemačke. Iz BiH stiže 41.090 uplata, a iz Austrije 26.028. Među najbrojnijim stranim penzionerima su i oni koji su radni staž stekli u Francuskoj i ima ih 22.795 i Švajcarskoj 16.628.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija