Društvo

Banat poslednje utočište: Ptica koja krasi nacionalni grb Srbije skoro se više ne može videti u prirodi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

18/09/2022

-

22:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Populacija orlova krstaša u Srbiji petostruko je povećana od 2017. godine. Sada ukupno pet parova sa svojim mladim pticama živi na pašnjacima i slatinama srednjeg i severnog Banata. I dalje, međutim, po broju ptica koje krase nacionalni grb i zastavu, Srbija zaostaje za regionom. Samo u Mađarskoj njihov broj je 50 puta veći.

Pašnjaci velike droplje nadomak Srpskog Krstura - jedno od retkih staništa retke ptice u Srbiji. One koja se može videti na svakom javnom objektu, na zastavi i nacionalnom grbu, ali u prirodi teško. Tu je gnezdo i najstarijeg para - Bore i Eržike. 

Oni su, do skoro, bili i jedini par orlova krstaša u Srbiji. Na jesen 2016. godine u šest država je pokrenut projekat "Pannon eagle life" sa idejom da se njihova populacija u Panonskoj niziji poveća. 

Radenko Cvijin, lovočuvar iz Srpskog Kustura je deo priče od početka. Na svom terenu, gde se bavi lovom i zaštitom lovišta više od četrdeset godina, poslednjih šest posvetio je opstanku ovih velikih ptica. 

Uspešna reprodukcija

"Kod nas ima dva para, na lokalitetu Jajaga i na lokalitetu Kamara humka. Ove godine su imala oba para mladunce. Uspešna je bila reprodukcija", priča Cvijih na Euronews Srbija.

profimedia

 

Dok se vozimo dalje pašnjacima velike droplje, ka gnezdu drugog para orlova, zastajemo s vremena na vremena kada u vazduhu primetimo njihova široka krila.

Na lokalitetu nazvanom Kamara humka, gnezdo je orla krsta Radenka, imenjaka ovog lovočuvara. Lovočuvar nam objašnjava kako je došlo do toga da jedan orao krstaš ponese njegovo ime.

"Nedelja je bila, 26. juni. Posle oluje koja je bila u subotu izašao sam na teren da obiđem lovište i ujedno orlove krstaše.  Pogledam prema gnezdu, nema gnezda. Jedna ptica je bila mrtva na zemlji, druga je stajala na grani", priča Cvijin.

Jedinih pet parova orlova krstaša koji danas žive u Srbiji stanovnici su Banata. Taj broj pet puta je veći u odnosu na broj parova iz 2017. godine. A da bi se njihova populacija povećala, potrebno je najpre sačuvati staništa - pašnjake i slatine na kojima postoje stogodišnja stabla.

U Srbiji 50 puta manje parova nego u Mađarskoj

To su ipak tek početni koraci, jer Srbija i dalje ima 50 puta manje parova orlova krstaša nego na primer susedna Mađarska. Ali postignut rezultat je važan, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

profimedia

 

"To je populacija veća nego u proteklih 20 godina, kad ih je bilo svega dva, tri, tako da smo sad na nekom istorijskom maksimumu u 21. veku", kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prostora za opuštanje, kaže, nema, jer institucije moraju jasno da pokažu da se zalažu za očuvanje ugroženih vrsta.

"Ovog proleća smo imali otrovanog mladog krstaša u blizini Kikinde. Niko nije pronađen, niko neće biti osuđen, niko neće odgovarati za to zlodelo, a znamo da je neko u lovištu ciljano trovao lisice i šakale karbo-furanom, odnosno furadanom", priča on.

U svojoj bazi podataka imaju spisak od preko sto otrovanih orlova belorepana i nekoliko krstaša i nijednog bar osumnjičenog.

Komentari (1)

Nada

20.09.2022 09:41

Dok biolozi pokusavaju da spasu orla krstasa, njegova glavna hrana - tekunice se svesrdno unistavaju. Na jednom od retkih stanista na severu Banata, tik pored sela Mokrin su prvo posadjeni hrastovi i zabranjena ispasa, da bi ove godine preostali deo opstina izdala u zakup i lokalni poljoprivrednik preorao centralni deo pasnjaka sa najvecom gustinom i najvecim brojem jedinki. Populacija tekunice je gotovo unistena - preostao je jako mali broj jedinki koje su rastrkane po ostacima nekadasnjeg stanista i opstanak i oporavak ove populacije je vise nego upitan, Da napomenem da je tekunica strogo zasticena vrsta u Srbiji, da je NATURA vrsta i da je na IUCN Crvenoj listi svrstana u kategoriju EN Endangered.

Srbija