Društvo

Šapić: Grad je spreman za zimu, pitanje energenata ne zavisi od nas

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

15/09/2022

-

15:39

Šapić: Grad je spreman za zimu, pitanje energenata ne zavisi od nas
Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je grad Beograd "operativno spreman" za predstojeću zimu i "da veruje da ćemo kroz zimu proći sa što manje štete".

"Ukoliko neko misli da se kroz ovakvu zimu, verovatno najtežu od Drugog svetskog rata može proći bez ikakve štete taj ili je lažov ili je utopista", rekao je Šapić na prvoj redovnoj konferenciji za novinare. On je rekao da misli da su gradske službe spremne za zimu i dodao da je puno vremena potrošeno da bi se proverili svi komunalni sistemi.

"Pitanje energenata ne zavisi od nas", rekao je Šapić i ocenio da će "ogromna sredstva" biti izdvojena iz državnog budžeta i budžeta grada Beograda za kupovinu energenata.

On je rekao da je sistem grejanja u Beogradu pre svega na gas, ali postoji mogućnost grejanja i na mazut. Prema njegovim rečima, obezbeđen je mazut za određeni period, u skladu sa kapacitetima grada, koji bi se koristio ukoliko dođe do potpunog prekida gasa.

Šapić je naveo da veruje da će Vlada koja bude formirana biti u mogućnost da obezbedi energente za koje će grad Beograd odvojiti sredstva.

On je najavio i da će sednica Skupštine grada Beograda biti održana krajem septembra ili početkom oktobra, a na dnevnom redu naći će se i rebalans budžeta.

O merama za unapređenje javnog prevoza

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je  da će formiranjem novog beogradskog javnog preduzeća, koje će da obavlja naplatu i kontrolu karata biti otvorena potpuno nova era ne samo u naplati i kontroli karata već i u rukovođenju čitavim javnim prevozom.

Šapić je na Prvoj redovnoj konferenciji za novinare najavio konkretne mere u cilju unapređivanja javnog prevoza koje, kako je rekao, podrazumevaju potpuno restrukturiranje Gradskog saobraćajnog preduzeća i sistema za javni prevoz, smanjivanje troškova i povećanje efikasnosti.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

S tim u vezi, pomenuo je raskid ugovora sa turskom kompanijom "Kentkart", koja trenutno obavlja posao naplate karata i upravljanja vozilima javnog prevoza u prestonici.

"Čim budemo oformili naše beogradsko javno preduzeće koje će da radi naplatu i kontrolu karata, od tog momenta će sav novac koji dolazi sa mesta gde se prodaju karte za prevoz odmah ići direktno na račun tog preduzeća i više neće ići kroz ''Kentkart", rekao je Šapić.

Dodao je da je ta kompanija pokazala veliko razumevanje za namere gradske vlasti, na čemu im je zahvalan.

"Očekujem da Grad Beograd zbog ove odluke neće platiti nikakve penale jer se zbog loše naplate njima ni ne isplati da rade ovaj posao", rekao je Šapić.

Radnici svih gradskih preduzeća biće unificirani

Gradonačelnik Beograda najavio je da će u narednih 15, 20 dana radnici svih gradskih preduzeća, kao i izvođači i podizvođači koji rade za Grad Beograd, biti unificirani.

To znači da će će svi imati obavezu da nose unificirani marker, šuskavac, sa grbom Beograda i nazivom preduzeća, rekao je Šapić na Prvoj redovnoj konferenciji za novinare, održanoj u Starom dvoru.

FoNet

 

Dodao je da će svi imati obavezu da ih nose kako bi građani znali šta se radi na ulicama, ali i da se zna ko na kakav način izvodi radove i vodi računa o Beogradu.

"Takođe, na taj način kontrolišemo i sebe. Neće moći da se ne zna kako i zašto se nešto desilo i koja je služba u pitanju. Beograđani će nas kontrolisati i verujem da će to poboljšati uvođenje reda, kao i kvalitet usluga koje pružaju gradska preduzeća", naveo je Šapić.

O Starom savskom mostu i Savskom nasipu

Šapić je zjavio je da je projekat Starog savskog mosta praktično gotov i da bi teoretski sutra mogla da počne njegova realizacija, ali da će se sa time sačekati sigurno nekoliko meseci jer projekat tunela, kojim bi se odatle stizalo do Bulevara despota Stefana, nije na nivou projekta Starog savskog mosta.

Šapić je rekao da će biti potrebno vremena da se projekat tunela "približi" projektu Starog savskog mosta i da onda to "praktično ide u paketu" kako bi, kada most bude završen, radovi na tunelu u značajnoj meri već došli do nekog nivoa.

"To mi je ideja i zato će taj projekat malo da sačeka, ali duboko verujem da će to biti jedan od najvećih projekata u Beogradu u poslednjih 30, 40 godina, ne računajući Beograd na vodi", rekao je Šapić, odgovarajući na pitanja na Prvoj redovnoj konferenciji za novinare.

Na pitanje koliko je projekata koje je pokrenula prethodna Gradska uprava prekinuo i šta se dešava sa projektima za koje je novac izdvojen, a prekinuti su kao što je slučaj sa tabletima za decu u školama, Šapić je rekao:

"Nema tableta. Pre svega, tableti nisu bili obezbeđeni za svu decu i ne znam po kom su principu obezbeđeni".

 

Komentari (0)

Srbija