Društvo

Rešenja kombinovanog testa: Pogledajte odgovore na pitanja sa male mature

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2021

-

12:20

Rešenja kombinovanog testa: Pogledajte odgovore na pitanja sa male mature
Rešenja kombinovanog testa: Pogledajte odgovore na pitanja sa male mature - Copyright Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Rešavanjem zadataka iz kombinovanog testa danas je završena mala matura za osmake. Prethodna dva dana đaci su rešavali zadatke iz matematike i srpskog jezika. Osmi razred ove godine završilo je oko 68.000 osmaka, a preliminarni rezultati biće objavljeni u nedelju 27. juna od 10 sati  na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Ministarstvo prosvete

 

Platforma mojasrednjaskola puštena je ove godine prvi put u funkciju i roditeljima na jednom mestu omogućava da elektronski obave sve aktivnosti vezane za završetak osnovne i upis u srednju školu dece. 

Roditelji su mogli elektronski da podnesu prijavu za prijemne ispite za nadarenu decu, kao i da vide rezultate , a na istoj veb adresi će moći da vide preliminarne rezultate završnog ispita. Prvi put ove godine će roditelji moći da podnesu i žalbe elektronskim putem, a uvid u konačne rezultate će imati 2. jula od 8 sati.

Ministarstvo prosvete

 

Đaci na maloj maturi maksimalno mogu da osvoje 40 bodova, dok iz osnovne škole nose 60 poena. Na završni ispit moraju da izađu svi osmaci, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Malu maturu niko ne može da padne, ali su osvojeni bodovi važni zbog upisa u srednju školu.

Gimnazije i četvorogodišnje škole moga da upišu samo oni učenici koji imaju više od 50 bodova, dok svi ispod 50 bodova moraju u trogodišnje srednje škole.

Komentari (0)

Srbija