Društvo

Pokrajinski sekretarijat procenio da objekti Linglonga ne ugrožavaju životnu sredinu, građanska udruženja nezadovoljna

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2021

-

11:46

Pokrajinski sekretarijat procenio da objekti Linglonga ne ugrožavaju životnu sredinu, građanska udruženja nezadovoljna
Pokrajinski sekretarijat procenio da objekti Linglonga ne ugrožavaju životnu sredinu, građanska udruženja nezadovoljna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dao je saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu kineske kompanije Linglong International Europe, koja u Zrenjaninu gradi fabriku guma.

U Rešenju izdatom 11. juna, navodi se da projekat za izgradnju miksera za proizvodnju gume sa pratećim infrastrukturnim objektima ne ugrožava životnu sredinu, odnosno da urađena studija na to ukazuje. Nosilac projekta dužan je da obezbedi praćenje uticaja na životnu sredinu na propisan način i da podatke dobijene monitoringom dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine, dodaje se u rešenju pokrajinskog sekretarijata.

Kako su obrazložili, pregledom dostavljene dokumentacije utvrđeno je da je namena kompletnog industrijskog kompleksa da objedini dve osnovne celine u proizvodnji guma – objekte miksera sa pratećom infrastrukturom, kojim se ova studija bavila, i proizvodne pogone za proizvodnju pneumatika, koji nisu bili predmet ovog zahteva.

Smanjenje zagađenja ugradnjom filtera

"Emiteri zagađujućih materija u vazduh, iz oba objekta biće opremljeni sistemima za smanjenje zagađenja i to: vrećastim filterima za uklanjanje praškastih materija, a za potrebe smanjenja organskih polutanata u otpadnom gasu, pre svega lako isparljive frakcije, predviđena je kombinacija asopcije zeolitom i regenerativnog termičkog izolatora, kao i tretmani niskotemperaturnom plazmom-jonizacijom i fotokatalitičkom oksidacijom – fotohemijom za smanjenje ugljovodonika i neprijatnih mirisa“, navodi se u obrazloženju.

Postrojenje miksera za rad će koristiti prirodan gas, vodom će se snabdevati iz gradske vodovodne mreže, a ukoliko tehnološke potrebe za vodom budu prevazilazile mogućnosti takvog vodosnabdevanja, nosilac projekta će pristupiti bušenju bunara.

Prema navodima Rešenja koje potpisuje vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara, Nemanja Erceg, otpadne vode će se iz fabrike odvoditi zasebnim kanalizacionim mrežama – atmosferska kanalizacija podrazumeva zatvorene cevovode kojima će odvoditi uslovno čiste atmosferske vode i potencijalno zauljene koje su prošle tretman prečišćavanja na separatoru. Za tehnološke otpadne vode predviđen je predtretman izgradnjom uređaja za prečišćavanje, a prečišćena otpadna voda ispuštaće se u gradsku javnu kanalizaciju.

Udruženja građana dostavila 298 primedbi

Nadležni pokrajinski sekretarijat saopštio je i da su za vreme trajanja javnog uvida mišljenje o predmetnoj studiji dostavila tri udruženja građana – Most na suvom, RERI i Zrenjaninska omladinska organizacija, kao i 98 pojedinaca. Dostavili su, navode, ukupno 298 primedbi koje su se najviše odnosile na zabrinutost u vezi sa zaštitom i monitoringom kvaliteta vazduha, zatim uticaj projekta na vodosnabdevanje, na prečišćavanje otpadnih voda i uticaj na zdravlje stanovništva, kao i na moguću ugroženost zaštićenog područja Carska bara.

Na ovo rešenje Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine reagovala je zrenjaninska nevladina organizacija"Građanski preokret“, navodeći da se ta institucija nije pažljivo posvetila razmatranju mišljenja zainteresovane javnosti. Dodaju da su pored nabrojana tri udruženja, i oni uputili primedbe na studiju, te da je odgovor koji su dobili od obrađivača i dalje vidljiv na sajtu Pokrajinskog sekretarijata.

Javna rasprava o Studiji uticaja dela buduće fabrike guma na životnu sredinu održana je 18. februara u Novom Sadu uz prisustvo svega nekoliko građana, iako je prijavljenih bilo 72. Zbog epidemioloških mera, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam ponudio da građani u salu uđu u dve grupe, odnosno da se javna rasprava održi iz dva dela, na šta okupljeni nisu pristali.

Dok se čekala odluka Sekretarijata o tome koje će primedbe građana usvojiti i hoće li na studiju dati saglasnost, drugi sekretarijat – za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, naložio je krajem aprila zatvaranje gradilišta Linglonga u Zrenjaninu i rušenje objekata koji su bespravno podignuti na površini većoj od 47 hiljada kvadratnih metara, jer je građevinski inspekor utvrdio da je ta kompanija gradila bez prethodno ishodovane građevinske dozvole. Na dan kada je istekao rok od 45 dana koji je inspektor ostavio investitoru da objekte poruši, ispred gradilišta Linglonga protest su održale opozicione stranke i inicijative građana.

Izgradnja fabrike guma kineske kompanije "Linglong International Europe“ proglašena je za projekat od nacionalnog interesa.

Komentari (0)

Srbija