Društvo

Prvi incidenti sa protivnicima Europrajda: Okupljeni pokušali da prođu kroz blokade, gađali flašama automobile

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

17/09/2022

-

12:23

Prvi incidenti sa protivnicima Europrajda: Okupljeni pokušali da prođu kroz blokade, gađali flašama automobile
Prvi incidenti sa protivnicima Europrajda: Okupljeni pokušali da prođu kroz blokade, gađali flašama automobile - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Jake snage policije blokirale su danas kod Glavne pošte u Takovskoj ulici okupljene protivnike Europrajda, među kojima je bio i raščinjeni monah Antonije. Okupljeni su izveštaču FoNeta rekli da nameravaju da spreče štetnju u okviru Evroprajda. Vrlo brzo došlo je i do prvih incidenata i sukoba okupljenih sa pripadnicima policije, kada je prema nezvaničnim saznanjima, policija najpre izdvojila iz mase raščinjenog monaha, a potom ga uvedela u maricu.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, došlo je i do privođenja pojedinih učesnika skupa koji se protive održavanju Parade ponosa u Beogradu. Kako Fonet javlja, oni su su flašama gađali automobile, vređali novinarske ekipe i ušli u verbalni sukob s policijskim službenicima.

Više manjih incidenata zbilo se kada su desno orijentisani protivnici Evroprajda hteli da prođu kroz policijske blokade "kako bi prisustvovali molitvama u crkvama", javio je je Radio Slobodna Evropa. Jedan učesnik litija priveden je nakon što je oteo LGBT zastavu, piše Blic.

Euronews Srbija

 

Protivnici Evroprajda i šetnje koja je najavljena za 17:30 sati okupljaju se na više lokacija u centru Beograda. Prema nezvaničnoj proceni MUP Srbije, urađenoj u petak, u porodičnoj šetnji ekstremista i desničarskih organizacija okupiće se najmanje 10.000 ljudi, a gornja granica je procenjena između 15.000 i 20.0000 učesnika. Zbog visokog rizika po bezbednost učesnika šetnje Prajda, najveći broj od svih angažovanaih policajaca obezbeđivaće ovaj skup, javlja FoNet.

Euronews Srbija

 

Okupljeni protivnici Prajda nose ikone i krstove, traže od pripadnika policije da se sklone ili da "uhapse sodomiste".  Desetak ljudi nalazi se na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Beogradske ulice, kod Pravnog fakulteta, i takođe nose ikone i krstove. Oni od više desetina policajaca zahtevaju da prođu ka zgradi Upravnog suda, kako bi sprečili održavanje Evroprajd šetnje.

Oko Tašmajdanskog parka i ispred Crkve svetog Marka, kao i iza Glavne pošte, raspoređene su policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Ranije danas Upravni sud u Beogradu odbio je tužbu organizatora Evroprajda podnetu protiv MUP-a Srbije koji je zabranio šetnju predviđenu u okviru ove manifestacije. Koordinator Evroprajda Goran Miletić u razgovoru za Euronews Srbija odluku je nazvao "razočaravajućom" i najavio da će današnja šetnja imati protestni karakter.

Evroprajdu će danas prisustvovati dvadesetak stranih zvaničnika i funkcionera, među njima i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Đozep Borelj, koji je, kako mediji izveštavaju, u Beograd doputovao u petak uveče.

Učešće su najavili i brojni ambasadori akreditovani u Srbiji.

 

Komentari (0)

Srbija