Društvo

Na severu Kosova "niču" baze Kosovske policije, Srbi uznemireni: "Zemlja nam je uzurpirana i nasilno oduzeta"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

22/09/2022

-

16:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na parcelana u Zubinom Potoku već neko vreme "niču" baze Kosovske policije, a građani te opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom su uznemireni i tvrde da se neretko susreću sa naoružanim licima koja štite ove lokacije.

Jedna od baza gradi se na pola kilometra vazdušnom linijom od Zubinog Potoka, na mestu Brankovo brdo. Druga se gradi nedaleko od administrativnog prelaza između Kosova i centralne Srbije, na Brnjaku, gde se nalazi istoimeno selo. Ekipa Euronewsa Srbija nije uspela tuda da prođe 

Inače, kosovska vlada je pre dva dana na sednici usvojila nekoliko odluka među kojima je i jedna koja se tiče imanja u opštini Zubin Potok. Parcele u dva sela Brnjak i Jasenovik, koje su, kako se navodi u saopštenju, neophodne za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa, proglašene su za zemljište od posebnog javnog interesa.

I dok stanovnici okolnih sela Gazivode, Gornji i Donji Jasenovik tvrde da se radovi odvijaju na njihovoj uzurpiranoj zemlji, kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je izgradnja baza, kao i odluka o eksproprijaciji zemlje u okviru ustava i zakona, a u cilju obezbeđivanja vladavine prava.

Upravo je Kurti nedavno obišao jednu od baza u selu Jasenovik, koja je, kako kažu meštani ovog kraja, izgrađena na zemljištu koje je u privatnom vlasništvu Srba koji tu žive. O građevinskim radovima, kako kažu, vlasnici imanja nisu obavešteni, iako su oni već u poodmakloj fazi, a obraćali su se i policiji i predstavnicime opštine i od njih dobili obećanje da će učiniti sve što mogu da reše ove probleme.

Upravo o ovom problemu nedavno je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji kaže da se baze grade na uzurpiranoj društvenoj i javnoj svojini.

"Zemlja većini oduzeta nasilno"

Kako je za Euronews Srbija rekao Momir Galjak iz sela Rezale, zemlja je oduzeta nasilno većini vlasnika. On čak kaže da su lokacije obezbeđene vojno i da "se ne može čak ni u pečurke". Do baze, okružene šumom, vodi put preko sela Jabuka i Rovci, a policija ne dozvoljava ni prilaz ni snimanje. Po rečima jednog od sagovornika, meštanima je ograničeno i kretanje.

"Priča se da je neki vlasnik prodao, međutim vlasnici ne žive tu. Ili žive u Kragujevcu ili u Crnoj Gori. Pravi vlasnici tu ne žive. Znam lično Živka Đukića koji živi u Crnoj Gori, kome je zemlja sto posto oteta. Jednostavno su silom upali, gore su obezbeđeni vojno, znači ne može da se ode ni u pečurke", kaže on.

Na pitanje ko mu to brani, Galjak kaže - policija ili vojska.

"Policija, odnosno njihova vojska, onaj blindirani džip, ja sada ne znam da li su vojska ili Rosu. Znači, naoružani su gore i u uniformama. Ima i uplašenih, ima koji su tučeni, ima tu je neki portir koji radi u vodovodu i koji je išao u pečurke i oni su ga udarili puškom po nosu. Bahato se ponašaju totalno", ističe ovaj meštanin.

I Miljan Jakšić iz Gazivoda navodi da je ovo neprihvatljivo.

"Gde je taj repetitor stari, hteli su da prave taj novi, ali mi nismo dozvolili. To je naše imanje, moje, mog brata i još jednog bratanca, onda mi nismo dozvolili i oni su sada našli drugu lokaciju", navodi on.

U poslednja dva meseca na severu Kosova je izgrađeno sedam stanica pogranične policije i formirana je nova jedinica za brze pogranične intervencije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Kako tvrdi Aljbin Kurti, odluka vlade o zemljištima u opštini Zubin Potok su u skladu sa zakonom.

"Zato, sve što naša policija radi tamo, nikada nije protiv Srba ili bilo kog drugog građanina po nacionalnoj ili verskoj pripadnosti, nego samo da se brani zakon, ustav i da ne bude nikakvih krijumčarenja ili ilegalnih puteva", kaže on.

Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je izgradnja baza nelegalna jer nije bilo konsultacija sa gradonačelnicima sa severa, kao i sa regionalnim policijskim direktoratom, a nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost pobrojao je i gde su sve tačno nikle ovakve baze. Kako je dodao, tri baze su već završene, a jedna je još u izgradnji.

Dve baze, koje se nalaze u blizini Leposavića su završene. Jedna u selu Bistrica, u zelenoj zoni, čija je izgradnja počela 26. februara ove godine, dok je druga u Košutovu. Objekat u Košutovu sagradila je Opština Leposavić još 2015. godine, ali je nedavnom odlukom kosovske vlade izvršena prenamena objekta.

Treća i četvrta baza su u blizini Zubinog Potoka, u selu Banje, uz administrativnu liniju, u zelenoj zoni, čija je izgradnja započeta 26. februara ove godine, kao i u Gornjem Jasenoviku, čija je izgradnja još uvek u toku.

Komentari (0)

Srbija