Društvo

Direktor RZS: Sve je spremno za početak popisa, najveća novina biće elektronsko popisivanje

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2022

-

14:19

Direktor RZS: Sve je spremno za početak popisa, najveća novina biće elektronsko popisivanje
Direktor RZS: Sve je spremno za početak popisa, najveća novina biće elektronsko popisivanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da je ta ustanova spremna za početak popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji kreće u subotu 1. oktobra i trajaće do 31. oktobra.

"To je veliki posao koji može da se uporedi sa velikim vojnim operacijama. Sprovodi se jednom u 10 godina, a ovog puta kasni zbog pandemije, jer je bio planiran za april 2021. godine", rekao je Kovačević za RTS.

Najavio je da će popisivači, kojih će biti 15.000, građanima postaviti 69 pitanja, čiji sadržaj je usaglašen sa standardima UN i Evrostata, agencije za statistiku EU, jer smo zemlja kandidat za članstvo u EU.

Kovačević je rekao da su pitanja bila postavljena i na prethodnom popisu 2011. godine i podsetio da građani Srbije u skladu sa Ustavom ne moraju da odgovore na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, jeziku i veroispovesti.

Direktor RZS je rekao da su po Zakonu o popisu propisane kazne za građane koji odbiju da učestvuju u popisu, koje se kreću od 20.000 do 50.000 dinara, ali je naglasio da je to krajnji instrument.

"Popisi su istorijska, kultuirna i državna tekovina i oni se sprovode u svim državama koje imaju nacionalne statističke ustanove i mogu reći da je to u neku ruku praznik. Građanima je važno da budu popisani i da se nalaze u statistikama i knjigama popisa i da one prikažu verodostojno stanje, jer znaju da je to od ogromne koristi za državu i vođenje politika, ekonomskih, populacionih, urbanističkih, za investicije", naveo je Kovačević.

Istakao je da će najveća novina na ovom popisu biti elektronsko popisivanje, jer će popisivači imati laptop računare sa aplikacijama domaće proizvodnje pomoću kojih će postupak popisa biti znatno ubrzan.

"Time se preskaču unos podataka, logičke kontrole podataka i formiranje jedinstvene baze, što je nekad sledilo nakon popisa na terenu. Sada se to sve šalje onlajn u centralnu bazu i na kraju oktobra, kada popis bude završen baza podataka je već spremna za obradu i objavljivanje rezultata", najavio je Kovačević.

Napomenuo je da će popisivači imati legitimacije RZS i ovlašćenje da učestvuju u popisu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija