Društvo

Predstavljeni rezultati programa EU i Saveta Evrope: Značajne refome u oblastima pravosuđa i borbi protiv diskriminacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2022

-

17:43

Predstavljeni rezultati programa EU i Saveta Evrope: Značajne refome u oblastima pravosuđa i borbi protiv diskriminacije
Tanjug/Savet Evrope/Radonja Srdanović - Copyright Tanjug/Savet Evrope/Radonja Srdanović

veličina teksta

Aa Aa

Napori vlasti u reformi pravosuđa, borbi protiv privrednog kriminala i diskriminacije, promociji slobode izražavanja i medija, kao i unapređenju regionalne saradnje, od ključnog su značaja za poboljšanje života ljudi na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Podrška Evropske unije i Saveta Evrope u procesima reforme u ovim oblastima bila je dragocena, pri čemu obe organizacije ostaju posvećene saradnji sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

To su bile neke od ključnih poruka na regionalnoj, dvodnevnoj konferenciji u Budvi, na kojoj su predstavljeni rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 - 2022".

Program "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku" u Srbiji obuhvata sedam projekata, sa ukupnim budžetom od preko 5,8 miliona evra. Projekti pokrivaju ključne oblasti programa, kao što su: reforma pravosuđa, zaštita ljudskih prava, reforma zatvorskog sistema, borba protiv diskriminacije i trgovine ljudima, jačanje kvalitetnog obrazovanja za sve, kao i sloboda izražavanja i sloboda medija.

Neki od najznačajnijih rezultata programa u Srbiji postignuti su u sledećim oblastima: sudije i tužioci sada imaju mehanizme za prijavu neprimerenog uticaja, više od 20.000 učenika i učenica će imati svest o rodnoj ravnopravnosti kao sastavni deo nastavnog plana i programa, opasnosti povezane sa rodom sa kojima se suočavaju žene koje se bave novinarstvom postale su deo programa obuke usmerene na jačanje bezbednosti novinara, koji se nude pravnim profesionalcima i policajcima, osam jedinica lokalne samouprave izdvojilo je odgovarajuća budžetska sredstva za mere unapređenja položaja LGBTI osoba, a stručna mišljenja na izmene Zakona o zabrani diskriminacije, na novi Zakon o ravnopravnosti polova i na Nacrt zakona o istopolnim zajednicama pripremljeni su u okviru programa "Horizontal Facility".

Savet Evrope

 

Značajan rad na prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima u okviru programa obavljen je kroz podršku sudijama, tužiocima, policajcima, studentima prava, inspektorima rada, prosvetnim radnicima i organizacijama civilnog društva ne samo u unapređenju znanja o pitanjima borbe protiv trgovine ljudima, već i u identifikovanju neposrednih prioritetnih akcija i podsticanju zajedničkih odgovora.

U delu programa koji se bavi slobodom izražavanja i slobodom medija, podstaknut je dijalog o unapređenju bezbednosti novinara između Kancelarije Zaštitnika građana i novinarskih udruženja u Srbiji. Treninzi o ovoj temi, posebno su naglasili opasnosti povezane sa rodom sa kojima se suočavaju žene koje se bave novinarstvom.

Komentari (0)

Srbija