Društvo

Na VMA lečeno 20 pacijenata zbog trovanja gljivama: "Svaka jestiva pečurka ima svoju paralelnu otovnicu"

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/10/2022

-

14:57

Na VMA lečeno 20 pacijenata zbog trovanja gljivama: "Svaka jestiva pečurka ima svoju paralelnu otovnicu"
Na VMA lečeno 20 pacijenata zbog trovanja gljivama: "Svaka jestiva pečurka ima svoju paralelnu otovnicu" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od početka godine u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA javilo se 20 pacijenata zbog trovanja gljivama koje su brali u prirodi, a njih šestoro je bolnički lečeno. Među njima bila je i jedna trudnica, ali je na svu sreću sve prošlo bez ozbiljnijih posledica. Lekari apeluju na građane da se uzdrže od branja i konzuuranja samoniklih gljiva, jer ulazimo u period obilnih kiša, kada se očekuje i više gljiva u prirodi.

Na  VMA kažu da u proleće i jesen, kada je sezona branja gljiva, imaju veliki broj pacijenata koji dolaze sa simptomima trovanjem. Dr Vladan Lukić načelnik Odeljenja za trijažu i reanimaciju bolesnika VMA kaže da među pacijentima imaju i iskusne berače, koji beru gljive 20 godina, ali da im se desi da zamene jestive sa otrovnim pečurkama.

"Svaka jestiva gljiva u prirodi ima svoju paralelnu otrovnicu. One se razlikuju, ali u nekom periodu rasta i razvoja se dešava da liče jedna na drugu. Često se desi da gljivu koju u narodu zovu "zeka", koja je jestiva, berači zamene "zelenom pupavkom" koja je otrovna. Dešava se da jestive šampinjone zamene divljim koji su otrovni. Imali smo ove godine trudnicu koja se otrovala lažnom "lisičarkom". Na sreću svi su dobro prošli, bez ozbiljnijih posledica", kaže Lukić za Euronews Srbija.

U Srbijiima oko 1.200 vrsta gljiva a više desetina su otrovne i mogu da dovedu do smrtnog ishoda. Kod trovanja je važno, što pre potražiti pomoć lekara. Kod blažih oblika trovanja simptomi se javljaju u prva tri sata nakon konzumiranja pečuraka. Obično se javlja mučnina, povraćanje, dijareja, ubrzana srčana radnja, nekada i halucinacije.

profimedia

 

"Kod ozbiljnijih trovanja simptomi se javljaju od tri sata do 48 sati nakon što se konzumiraju pečurke i mogu da se završe smrtnim ishodom. Obično se javlja bol ispod desnog rebarnog luka, dolazi do stradanja jetre i bubrega. Veoma je bitno da se naglasi  da se čak dešavalo i iskusnim beračima, koji gljive sakupljaju više od 20 godina, da zamene pečurke i da dođe do trovanja sa smrtnim ishodom", pojašnjava Lukić.

Otruju se cele porodice

Bilo je primera da na VMA završe cele porodice koje su se otrovale. Zdravstveni radnici još se  sećaju slučaja iz Negotina od pre nekoliko godina gde je deda, inače iskusni berač, sakupljao gljive i jeo zajedno sa unukom. Obojica su završili u bolnici, ali unuk nije preživeo.

Teške su slike koje lekari vide kod najtežih trovanja - krvarenja koja ne mogu da se zaustave i to su stanja koja se završe smrtnih ishodom.

"Ko jednom vidi trovanje gljivama taj više nikada ne konzumira pečurke koje se sakupljaju u prirodi. Kod najtežih trovanja sa smrtnim ishodima, pacijentima krenu i krvarenja. Toksini iz otrovnih gljiva vežu se za jetru, unište je i tako dolazi do krvarenja. Nema više faktora koji se sintetišu u jestri da bi organizam mogao normalno da funkcioniše", pojasnio je Lukić.

U Srbiji največi broj trovanja je bio 1999. godine. Tada su registrovano 42 pacijenata koji su se  otrovali gljivama, 29 je bolnički lečeno, a bilo je i šest smrtrnih ishoda. 

profimedia

 

U prethodnoj deceniji najteže su bile 2009. i 2010. godina kada je od trovanja gljivama umrlo šest , odnosno tri pacijenta. 

Najviše trovanja tokom ratova i ekonomskih kriza

Otrovne gljive su one koje izazivaju patološke promene u organizmu i oštećenje organa. Masovna trovanja u svetu i kod nas se dešavaju najčešće kada su ratovi i ekonomske krize. Tako u Evropi, ali i svetu, najveći broj trovanja gljivama je zabeležen za vreme oba svetska rata, a u SAD je najveći broj trovanja bio 1930 godine.

U Evropi se oko 10.000 pacijenata godišnje leči zbog  trovanja gljivama koje se sakupljaju u prirodi. Najveće trovanje gljivam bilo je u Rumuniji 1992. godine, gde je 400 osoba potražilo pomoć lekara, a 100 je umrlo. Tada su bile obilne kiše i došlo je do mešanja jestivihh sa otrovnim gljivama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija