Društvo

Novi slučaj trovanja: Kod Bačkog Petrovca pronađeno 14 mrtvih ptica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2022

-

07:59

Novi slučaj trovanja: Kod Bačkog Petrovca pronađeno 14 mrtvih ptica
Novi slučaj trovanja: Kod Bačkog Petrovca pronađeno 14 mrtvih ptica - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Na dve lokacije u blizini Bačkog Petrovca otkriveni su novi slučajevi masovnog trovanja ptica, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica. Pronađeni su jedan orao belorepan, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana.

"Kada se za par godina budete pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Najteže će biti dočarati deci kako su nekada nebom iznad Srbije ponosno leteli orlovi koje nismo od zla umeli sačuvati", navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Podsetimo, nekoliko dana ranije, na Dan zaštite prirode u Srbiji, 11. aprila, kod Kikinde je pronađena otrovana jedinka orla krstaša ptice sa nacionalnog grba.

Trovanje divljih životinja, posebno ptica grabljivica, jedna je od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji. Samo u poslednje 22 godine od posledica trovanja širom Srbije stradalo je više od 2.300 jedinki zaštićenih ptica, od čega više od 100 orlova belorepana. U većini slučajeva trovanje je bilo namerno i korišćeni su mamci koji su tretirani pesticidima, poput zloglasnog Furadana.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na institucije da hitno obrazuju radnu grupu, donesu pravilnik i počnu se rešavanjem slučajeva trovanja kao decenijskog problema. Samo tesna saradnja, brza i odlučna reakcija većeg broja institucija kod svakog slučaja trovanja mogu da osiguraju opstanak ugroženih vrsta u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija