Društvo

RHMZ za danas izdao dva upozorenja, večeras grmljavinske nepogode sa kišom - kakvo nas vreme očekuje u oktobru?

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

08:51

RHMZ za danas izdao dva upozorenja, večeras grmljavinske nepogode sa kišom - kakvo nas vreme očekuje u oktobru?
RHMZ za danas izdao dva upozorenja, večeras grmljavinske nepogode sa kišom - kakvo nas vreme očekuje u oktobru? - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dani oktobra donose nam pravo jesenje vreme. U narednim danima imaćemo postepeno zahlađenje, smenu sunca i oblaka, ali i lokalne pljuskove, navodi meteorolog Ljubica Gojković.

Kiša će povremeno padati tokom većeg dela dana. Prepodne u južnim predelima, a u drugoj polovini dana pljuskovi se prognoziraju za Vojvodinu i zapadnu Srbiju. Ipak, sve do večernjih sati jugozapadni vetar će nam donositi toplu vazdušnu masu te će još danas vreme biti veoma toplo za ovo doba godine. 

Maksimalna dnevna temperatura, u Beogradu i zapadnoj Srbiji biće oko 27 stepeni, na severu oko 25, a na jugu oko 22, uz nešto više oblaka.

U subotu uveče dolazi do promene pravca vetra na zapadni i severozapadni, što nam već u nedelju donosi zahlađenje.

Upozorenje RHMZ: Grmljavinske nepogode

RHMZ je za danas izdao upozorenje na lokalnu pojavu grmljavinskih nepogoda sa velikom količinom padavina i olujnim vetrom u zoni padavina.

Vreme će biti nestabilno sa lokalnom pojavom grmljavinskih nepogoda sa jakim pljuskom za kratko vreme (preko 20 mm), ponegde gradom i kratkotrajno jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska.

Unsplash

 

Tokom noći postepen prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. U Beogradu će danas biti promenljivo oblačno i toplo, posle podne i uveče sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Pri intenzivnijim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada ima uslova za veću količinu padavina za kratko vreme i jak vetar u zoni padavina. Tokom noći prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Drugog dana vikenda biće vedro i sunčano, ali za oko 5 stepeni svežije. Maksimalna temperatura biće oko 22 stepena, a sa jačanjem severnog vetra, početkom sledeće nedelje, očekuje nas i dodatno zahlađenje.

Sledeće nedelje ispod 20 stepeni

Tokom cele naredne nedelje temperatura će biti ispod 20 stepeni, a hladan severni vetar donosiće nam dodatni osećaj hladnoće. Vreme ostaje promenljivo i nestabilno, te ćemo i u narednom periodu imati smenu sunčanih i oblačnih perioda, a povremeno će padati i slaba kiša.

Tanjug/Rade Prelić

 

Što se prognoze vremena za oktobar tiče - početak meseca biće za nekoliko stepeni hladniji u odnosu na prosečne vrednosti za ovo doba godine. Tako ćemo u prvoj polovini nedelje imati maksimalnu temperaturu između 15 i 20 stepeni, dok će ostatak meseca biti prosečno topao.

Kako se približamo novembru biće sve hladnije, ali ekstrema neće biti. Što se padavina tiče, one će u prvoj polovini meseca biti malo ispod proseka. To ne znači da kiše neće biti, već da će ona biti slaba i lokalnog karaktera.

Druga polovina oktobra biće sa nešto više padavina. Kiša će biti dugotrajnija, a oblaci će zahvatati veći deo naše zemlje. Dakle, prva polovina meseca svežija i suva, a druga - u postepenom zahlađenju i sa nešto više padavina.

Komentari (0)

Srbija