Društvo

Širom Srbije obeležava se Dan pobede nad fašizmom

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2021

-

14:30 >> 14:45

Širom Srbije obeležava se Dan pobede nad fašizmom
Širom Srbije obeležava se Dan pobede nad fašizmom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu i širom Srbije polaganjem venaca i odavanjem počasti obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.  

Na groblju oslobodilaca Beograda vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici ambasada pet zemalja bivšeg Sovjetskog saveza – Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vence su položili i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Vojske Srbije i SUBNOR-a.  

Položeno je i cveće na spomenike Večne vatre i crvenoarmejcu, koji se nalaze u sklopu kompleksa Spomen parka na groblju Oslobodilaca Beograda. 

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je izjavila da je Dan pobede nad fašizmom veliki dan za sve građane Srbije. 

"Naša zemlja je podnela velike žtve u Drugom svetskom ratu, i mi smo danas ovde da kažemo veliko hvala i izrazimo večno poštovanje za sve one koji su svoje živote dali da bismo mi živeli u slobodi i miru. Neka im je večna slava i hvala", poručila je ministarka. 

Predsednik beogradskog parlamenta Nikodijević je ocenio da je srpski narod ponosai na duboko ukorenjenu antifašističku tradiciju u Srbiji i na sve ljude koji su svojim životima branili slobodu, čovečanstvo i ljudskost u 20. veku. 

Venac na spomenik Neznanom junaku

Izaslanica predsednika Srbije, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, položila je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali. 
 

Odajući počast, ministarka je u spomen-knjigu napisala: 

 
"Večna slava i hvala svima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije. Zahvaljujući vama, Srbija je slobodna država, koja jeste i koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje. Živela Srbija!". 

Dan pobede nad fašizmom obeležava se i u drugim gradovima u Srbiji. U Jagodini su položeni venci na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije. 

Delegacije udruženja boraca Drugog svetskog rata i Skupštine grada položile su vence u Aleji nosilaca Partizanske spomenice 1941, na Gradskom groblju, kao i na Spomen kosturnicu 1.170 poginulih oficira i boraca Crvene Armije, za oslobođenje ovog dela Srbije u Spomen parku "Rusko groblje". 

Polaganju venaca prisustovala je i zamenica predsednika Skupštine grada Jagodine Snežana Vukašinović, članovi Republičkog i Okružnog odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić i Jovan Trbušić. 

Ispred Spomen kosturnice, na zajedničku borbu partizanskih jedinica Srbije i Jugoslavije i Crvene Armije, podsetio je član SUBNOR-a Miroslav Malenović a kod Spomenika partizanima predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Jovan Trbušić. 

Komentari (0)

Srbija