Društvo

UN: Srbija među 10 zemalja koje su značajno napredovale u digitalizaciji javne uprave

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

13:40

UN: Srbija među 10 zemalja koje su značajno napredovale u digitalizaciji javne uprave
UN: Srbija među 10 zemalja koje su značajno napredovale u digitalizaciji javne uprave - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se nalazi među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave, ispred čak 16 EU zemalja po razvoju onlajn usluga, pokazuje najnoviji izveštaj UN.

U ovogodišnjem izdanju jedinstvenog globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija - United Nations eGovernment Development Survey 2022 - koji sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice UN, Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu.

Indeks razvoja elektronske uprave Republike Srbije (EGDI) ocenjen je naime najvišom ocenom, kao „veoma visok“. Pozicija Srbije je tako unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što predstavlja osmi najveći skok na rang listi.

Kako se navodi u izveštaju UN, prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije se danas nalazi na 40. mestu u svetu, a najbolja je u regionu.

U odnosu na prošli izveštaj, Srbija je napredovala u tolikoj meri da se sada našla ispred pojedinih država članica Evropske unije, kao što su Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Češka i Slovačka.

Inače, EGDI - indeks razvoja eUprave je kompozitni indeks zasnovan na tri zasebna bazna indeksa koja mere razvoj onlajn usluga (OSI), zatim ljudske kapacitete (HCI) kao i telekomunikacionu infrastrukturu (TII).

Indeks prema vrednosti može da bude ocenjen kao „veoma visok“, „visok“, „srednji“ ili „nizak“. I kompozitni i svi bazni indeksi Srbije su ocenjeni ocenom „veoma visok“, a po vrednosti indeksa onlajn usluga Srbija se našla na 26. mestu u svetu, i to ispred visoko razvijenih zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška.

Istovremeno, kada je reč o indeksu onlajn usluga, Srbija je pozicionirana ispred čak 16 zemalja članica Evropske unije, među kojima su i Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska, Grčka.

Na osnovu indeksa eParticipacije naša zemlja je na 15. mestu u svetu, a samo tri članice Evropske unije, to Danska, Finska i Estonija, imaju participativniju onlajn interakciju države i građana.

Komentari (0)

Srbija