Društvo

Počela nova akademska godina: Studente očekuju veće stipendije, na određenim fakultetima veće školarine

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

03/10/2022

-

13:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Intoniranjem državne počela je nova akademska godina na Univerzitetu u Beogradu. Zbog pandemije studenti su predavanja skoro dve godine pratili od kuće ali se danas vraćaju na fakultete.

Ministar prosvete Branko Ružić obišao je Veterinarski fakultet gde je dočekao brucoše i poželeo srećan početak akademske godine. 

"Želim vam da studije završite u roku sa najboljim ocenama i da znanje koje su vam preneli profesori primenite u svojoj državi. Važno je da stečeno znanje iskoristete na najbolji mogući način za razvoj i progres naše Srbije", poručio je on.

Student proprektor Ana Grčić za Euronews Srbija je rekla da će fakuleteti Univerziteta u Beogradu ovog semestra održavati nastavu uživo. Istakla je da se od prošle nedelje vrši prijem brucoša i da je na nekim fakultetima počela i nastava.

Prema njenim rečima na predlog Studentske konferencije usvojen je i zaključak za studente magistarskih i doktorskih studija kojima im je produžen rok za završetak studija.

"Naravno imamo i studente koji su upisani po Bolonji, kojima je produžen rok za završetak studija za godinu dana", rekla je Grčić.

Prema rečima ministra svoje studije će danas otpočeti 45.000 brucoša, od čega će 30.000 biti budžetskih mesta, dok će oko 15.000 biti samofinansirajućih. On je ranije danas za RTS rekao da je u petak potpisao odluku o povećanju iznosa studentskih kredita i stipendija sa 8.400 na 13.000 dinara.

Kada je reč o visinama školarina, ministar Ružić je rakao da dolazi do blagih povećanja u rasponu od 5.000 do 10.000 dinara.

"I to isključivo na onim fakultetima na kojima dosta dugo nije bilo povećanja tih školarina", naglasio je Ružić.

Ministar je posetio i Fakultet političkih nauka (FPN), a uz njega brucoše su pozdravili i dekan Fakulteta veterinarske medicine Milorad Milirović, zamenik dekana FPN Darko Nadić i profesori FPN Natalija Perišić i Dragan Simeunović.

Na početku svečanosti na oba fakulteta intonirana je himna "Bože pravde", a na FPN i akademska himna "Gaudeamus igitur". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija