Društvo

Ubistvo deteta u Vršcu: Pokrajinski sekretar traži smenu direktorke Centra za socijlani rad, bilo propusta u radu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2022

-

11:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vanredni nadzor Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova nad radom Centra za socijalni rad u Vršcu, povodom slučaja u kom je otac usmrtio dvogodišnju ćerku, a potom izvršio samoubistvo, pokazao je da je bilo propusta u radu institucija.

Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić izjavio je na konferenciji za medije da je bilo manjkavosti u komunikaciji i razmeni informacija između institucija koje čine koordinacioni tim za praćenje nasilja, odnosno između Centra za socijalni rad, policije i tužilaštva, kao i da je Centar za socijalni rad propustio da proceni rizik po bezbednost maloletnog deteta u prijavljenom slučaju porodičnog nasilja.

"Oslanjajući se na preduzete mere u sudskim postupcima koje obuhtataju zabranu prilaska i meru udlajenja nasilnika, kao i to da je žrtva sa detetom kod svojih roditejla, nadležni nisu preduzimali nikakve mere zaštite deteta, zbog toga što su se oslanjale na to da dete nije bilo prisutno tokom naislja, pa ono, prema evidenciji u koju smo imali uvid, nije tretirano kao žrtva nasilja, niti je obuhvaćeno stručnim postupkom", rekao je Vuletić.

Zbog toga će, kako je rečeno, inicirati smenu direktorke vršačkog Centra za socijalni rad, a moguće je da će podneti i prekršajne, pa i krivične prijave protiv svih osoba u timu Centra koji se bavio tim slučajem.

To će, kaže Vuletić, znati kada nadzor bude u potpunosti završen. Najavio je da ubuduće redovni i vanredni nadzori nad radom svih centar za socijalni rad u Vojvodini biti pojačani.

Takođe, danas će pokrajinski sekretarijat svu dokumentaciju do koje je došao, ali koja još uvek nije upostpunjena, biti prosleđena policiji i Osnovnom javnom tužilaštvu, jer su, kako navode, i ove insitucije odgorne. Kako je objasnio Korodinacioni tim za praćenje nasilja u porodici inače čine prestvnici Centra za socijalni rad, polcije i Osnovnog javnog tužilaštva.

Šta su pokazali nadzor i uvid u dokumentarciju Centra za socijalni rad?

Vuletić je objasnio da je sproveden nadzor centra u Vršcu i da su na taj način prikupljeni svi podaci, da je izvršen kompletan uvid i da je akcenat stavljen na postupanje Centra za socijani rad.

Sve je počelo 30. aprila kada je majka prijavila nasilje policiji a oni su istog dana obavestili Cenatar za socijlani rad u Vršcu (CZSR) i kako navodi Vuletić, to je bilo prvo saznaje da se u ovoj porodici dešava nasilje. Posle ove prijave, saznalo se da majka nasilje trpi više ogodina, tačnije od početka zajedničog života 2017. godine. Tada je i izrečena hitna mera udaljavanja nasilnika iz stana i zabrana prilaska od 48 sati. Osnovno javno tužilaštvo Vršac produžio mere istog dana na 30 dana.

Sledeći bitan datum je 5.maj kada je Korodinaiconi tim za procenu sastaje i kada procenjuju da posotji visok sepen rizika da će se nasilje ponoviti. Upravo na tom sastanku nije se išlo dalje i nije se razmatralo šta će biti sa detetom i na koji način će biti uređeno njegovo viđenje.

Onda je 25. maja CZSR zajdeno sa majkom podneo tužbu. Sledeći put je voditalj slučaja konstaktira 2.juna gde se prvi put u razvogoru pominje dete. Tada joj je ponuđeno da se pokrene procedura za razvod braka ali ona je rekla da nije spremna za otvaranje još jednog procesa.

Nakon toga 27. septemra kada Osnovni sud u Vršcu proglašava krivim ovog nasilnika za delo nasilja u porodici kada mu presudom određuje kaznu od jedne godine zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne ponovi to delo i tada donose još jednu važnu meru, meru bezbesnoti, odnosno obavezno psihijatirjsko lečenje na slobodi koje će trajati dok postoji potreba lečenja ali ne duže od tri godine.

Kako je Vuletić naveo, tu je nastao problem, a to je što informaicju o ovome nije imao Centar za socijalni rad kako bi mogli da reaguju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija