Društvo

Pašalić: Unaprediti položaj žena na selu, otežan im pristup zdravstvenim, socijalnim uslugama

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

14:45

Pašalić: Unaprediti položaj žena na selu, otežan im pristup zdravstvenim, socijalnim uslugama
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da bi nadležni organi trebalo da rade na unapređenju položaja žena koje žive na selu, posebno starijih, i da im olakšaju pristup uslugama u zajednici.

Pašalić je povodom Međunarodnog dana žena na selu, 15. oktobra, podsetio da žene koje žive na selu predstavlju jednu od najranjivijih kategorija stanovništva i da im je otežan pristup zdravstvenim, socijalnim i drugim uslugama u zajednici, kao i javnom prevozu, navedeno je u saoštenju zaštitnika građana.

Zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović navela je da žene na selu nisu ekonomski samostalne i retko poseduju imovinu, da ne ostvaruju uvek pravo na penziju i da do nedavno nije postojao zakonski osnov da im se vrednuju brojni sati koje provode u neplaćenom kućnom radu, vodeći brigu o drugim članovima porodice, o domaćinstvu i o poljopivrednom gazdinstvu.

Stojanović je rekla da je važno da žene na selu budu osnažene da nadležnim organima prijave nasilje svake vrste i da prepoznaju razne oblike diskriminacije koja se vrši nad njima, kao i da je neophodno raditi na podizanju njihove svesti o različitim oblicima nasilja u porodici i o mehanizmima zaštite.

Zaštitnik građana radi na unapređenju ostvarivanja prava žena na selu, sa posebnim fokusom na starije žene i kroz projekat Jačanje kapaciteta Zaštitnika građana u zaštiti i promociji ekonomsko-socijalnih prava, u skladu sa ratifikovanim odredbama Revidirane Evropske socijalne povelje, koji podržava Savet Evrope, rekla je Stojanović.

Zamenica Zaštitnika građana je pozvala sve žene na selu da se obrate Zaštitniku građana u situacijama kada smatraju da su im prava povređena ili kada nadležni organi nisu preduzeli mere iz svojih nadležnosti kako bi žene, posebno one starije, ostvarile svoja prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija