Društvo

Zaštitnik građana: Maloletnički brakovi otvaraju put trgovini ljudima

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2022

-

15:59

Zaštitnik građana: Maloletnički brakovi otvaraju put trgovini ljudima
Zaštitnik građana: Maloletnički brakovi otvaraju put trgovini ljudima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je danas na štetnost maloletničkih brakova jer ukidaju mnoga prava dece.

U saopštenju se navodi da takvi brakovi ukidaju prava na bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i zdravlje, te naglašava da oni neretko predstavljaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine ljudima, a nekada imaju i tragičan ishod.

On je podsetio na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilja koje je, po dolasku u njihovu kuću u Smederevskoj Palanci, doživljavala od roditelja svog maloletnog vanbračnog partnera.

Institucija Zaštitnika građana po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa u ovom slučaju.

"Najviše zabrinjava što se roditelji oba deteta nisu protivili sklapanju ove maloletničke vanbračne zajednice", ocenio je on.

Dodao je da je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naseljima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlje i budućnost deteta.

"Ponovo naglašavam da se deca moraju zaštititi od svakog zlostavljanja, a dečiji brak i dečija vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija“, rekao je Pašalić.

U postupku kontrole Zaštitnik je utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad Smederevska Palanka niti da je prijavljivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula.

Svekar i svekrva uhapšeni su zbog fizičkog nasilja i zlostavljanja koje je imalo smrtni ishod.

Zaštitnik građana je utvrdio da je devojčica iz Beograda i da je teško fizički zlostavljana osam meseci što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji Centra za socijalni rad Smederevska Palanka i ima sedmoro dece.

Posle hapšenja roditelja njih četvoro je smešteno u hraniteljske porodice i određeni su im privremeni staratelji, a troje je smešteno kod dede gde se i dalje nalaze.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu Zaštitnik građana postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta.

Navela je da Zaštitnik obavlja poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih brakova koji se veoma često dovode u vezu sa trgovinom ljudima.

Komentari (0)

Srbija