Društvo

Zaštitnik građana: Utvrditi pojedinačnu odgovornost za širenje govora mržnje na internetu

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

12:20

Zaštitnik građana: Utvrditi pojedinačnu odgovornost za širenje govora mržnje na internetu
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za širenje govora mržnje i za iznošenje pretnji i uvreda u internet prostoru, kao adekvatno sankcionisanje takvog ponašanja, treba da budu deo sistemske borbe protiv ovih negativnih pojava u našem društvu.

"Svakodnevno u javnom prostoru, posebno na društvenim mrežama, svedočimo verbalnim napadima, agresivnosti, netoleranciji i uvredama. Zbog toga, a pre svega zbog zaštite novinara od pretnji i napada, pre više meseci predložio sam da se izvrše izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru, kojima bi se iznošenje pretnji i uvreda na društvenim mrežama prekršajno kažnjavalo", naveo je Pašalić.

Prekršajni postupak u slučajevima širenja govora mržnje, pretnji i verbalnih napada na društvenim mrežama bi, kako sam predložio, bio pokrenut u kratkom roku, a kazna bi bila izvršena odmah po izricanju presude, naglasio je Pašalić.

"Zakon o zabrani diskriminacije brani izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiču mržnja i nasilje u javnim glasilima i mestima dostupnim javnosti zbog ličnog svojstva pojedinca. Predloženim izmenama Zakona o javnom redu i miru bi se sankcionisali napadi, uvrede i nasilje na društvenim mrežama po bilo kom osnovu, a bio bi obuhvaćen i govor mržnje. Na ovaj način bi se borba protiv govora mržnje učinila efikasnijom", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je ponovio da se izmene koje je predložio odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, ali i na sankcionisanje nedozvoljenog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama.

Pašalić je dodao i da bi Srbija uvođenjem prekršajnih sankcija za neprihvatljivo ponašanje na društvenim mrežama stala u red evropskih zemalja koje su poslednjih godina posebnim zakonima ili izmenama postojećih uvele kazne za širenje govora mržnje na internetu, navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana je prisustvovao predstavljanju zajedničke kampanje Evropske unije i Saveta Evrope pod nazivom "Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!" u četvrtak u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija