Evropa

Pašalić: Pratiću predstojeći popis stanovništva

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2022

-

16:29

Pašalić: Pratiću predstojeći popis stanovništva
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik prava građana Zoran Pašalić izjavio je danas da će pratiti da li će se predstojeći popis stanovništva u Srbiji sprovoditi uz poštovanje Ustava i zakona, saopštila je Kancelarija ombudsmana.

U saopštenju se navodi da se Pašalić sastao danas sa rukovodstvom Republičkog zavoda za statistiku Srbije povodom predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji će biti sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine.

Cilj sastanka je uspostavljanje međusobne saradnje i koordinacije rada prilikom popisa da bi bio sproveden na najefikasniji način uz poštovanje zakona, kao i ljudskih i manjinskih prava.

Pašalić je izrazio očekivanje da u najskorijem roku budu usvojene i instrukcije za popis lica koja se nalaze u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite, prihvatilištima, kao i u centrima za azil.

U toku je obuka više od 17 hiljada popisivača.

Podaci sa popisa stanovništva biće izizetno značajni za ocenu trenutnog stanja, kao i za planiranje i donošenje različitih strategija, na nacionalnom i lokalnom nivou, ukazano je na sastanku ombudsmana sa rukovodstvom Republičkog zavoda za statistiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa