Društvo

Deca iz Srbije više ne mogu na transplantaciju u Bergamo: Italijani raskinuli ugovor zbog našeg sistemskog problema

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/10/2022

-

17:46

Deca iz Srbije više ne mogu na transplantaciju u Bergamo: Italijani raskinuli ugovor zbog našeg sistemskog problema
Deca iz Srbije više ne mogu na transplantaciju u Bergamo: Italijani raskinuli ugovor zbog našeg sistemskog problema - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deca iz Srbije više ne odlaze na transplantaciju jestre u Bergamo, jer je iz Italije stiglo obaveštenje da raskidaju ugovor o saradnji sa Srbijom. Dosadašnji sporazum podrazumevao je reciprocitet, da se mališani leče u Italiji, ali da im za to stižu organi iz Srbije. Kako to nije ispunjeno jer nema donora, odlučili su da ugovor raskinu.

To je na skupu o transplantaciji organa u Vršcu saopštio načelnik Odeljenja hepatologije u Kliničkom centru Srbije prof. Đorđe Ćulafić. On je naveo da je problem nedostatka organa skoro potpuno zaustavio transplantaciju u Srbiji, da je poslednja transplantacija jetre u KCS urađena u avgustu prošle godine. 

"Sasečena nam je još jedna grana. Dobili smo dopis glavnog koordinatora za transplantaciju u Italiji da Ministarstvo zdravlja Italije raskida ugovor sa Ministarstvom zdravlja Srbije. Inače do tada su u Bergamo na transplantaciju jetre odlazila deca iz Srbije. Imali smo pravo (po ugovoru) na 7 do 10 adultnih transplantacija. Naravno, to je Srbija sve plaćala. Međutim, i to je sada prekinuto. Prošle godine smo imali četiri pacijenta sa akutnom insuficijencijom jetre, koji ne bi preživeli 48 sati da ih nismo poslali u Italiju", naveo je prof. Ćulafić.

Razlog za raskid ugovora je nedostatak donora u Srbiji. Ugovor koji je Srbija imala sa Italijom podrazumevao je reciprocitet, odnosno da deca mogu da se leče i da im se transplantira jetra, ali da iz Srbije stižu organi. Kako nema donora, nema organa - ugovor je raskinut.

"Kada govorimo o transplantaciji u inostranstvu situacija je sledeća: Italijani hoće da je rade, ali sada samo sa živog donora. I kada su deca primalac mora da se obezbedi davalac. Imamo prođu u Tursku, isto za transplantacije sa živog donora", naveo je on.

Na transplantaciju čeka 2.000 pacijenata

A koliko je situacija u Srbiji dramatična najbolje govori podatak da na transplantaciju organa čeka oko 2.000 pacijenata, a da je za godinu dana urađena samo jedna kadaverična i 13 živosrodnih transplantacija bubrega. Ova poražavajuća statistika stavila je Srbiju na dno evropske lestvice.

Tokom jula i avgusta u intenzivnim negama zdravstvenih ustanova u Srbiji bilo je devet potencijalnih donora u stanju moždane smrti, međutim ni za jednog porodica nije dala saglasnost za doniranje organa.

profimedia

 

Prof. Ćulafić podseća da je 2019. godine bila 21 transplantacija jetre, da ni tim brojem nisu bili zadovoljni, ali da su mogli da se pokriju životno ugroženi pacijenti. Sa pojavom kovida program je potpuno utihnuo.

"Bitno je da dostignemo taj magični broj 7 donora na milion stanovnika kako bismo postali aktivni članovi Eurotransplanta. Eurotransplant nije organizacija koja ima neke veze sa EU. Članice organizacije dobijaju, ali i daju organe. Zašto je to važno? Kod transplantacije jetre, može da se uradi hirurška intervencija besprekorno, da imunoosupresija bude besprekorna, a da ipak dođe do odbacivanja organa. Što znači, ako taj pacijent ne bude transplantiran u roku od 48 sati, on će završiti letalno. Zato nam je bitan Eurotransplant da brzo dobijemo organ i spasavamo ljudski život", pojasnio je Ćulafić.

Udruženje transplantiranih pacijenata "Zajedno za novi život" pokrenulo je nacionalnu kampanju "Još si mi trag" kako bi se povećao broj donora u Srbiji.

"Jedan donor može spasiti i do osam života. Zahvaljujući saglasnosti i jednim 'da', ne spasavaju se samo životi pojedinaca, već na okupu ostaju čitave porodice i u tome se ogleda veličina humanosti doniranja organa. Dovoljno je da pogledate moj slučaj. Porodica nam je ostala na okupu, a moja ćerkica Nina danas raste uz svog oca. Svaki sekund života transplantiranih pokazuje pravu vrednost i humanost doniranja organa. Ne prođe dan da svako od nas, koji smo transplantirani, ne pomislimo na donora i njegovu porodicu, jer su oni na naš život umesto tačke, stavili zarez", rekao je Mladen Todić, predsednik Udruženja transplantiranih pacijenata "Zajedno za novi život" na skupu u Vršcu.

Promo

Mladen Todić

On je pozvao porodice da daju saglasnost u situacijama moždane smrti, jer povratka za te pacijente nema, a ukoliko budu donori produžiće osam života. 

Važan i stav Crkve

Prof. dr Đorđe Ćulafić smatra da je za oživljavanje programa transplantacije u Srbiji veoma važan stav Crkve. On je podsetio da je program transplantacije posebno zaživeo u Hrvatskoj, Italiji, Španiji kada ga je podržao papa Jovan Pavle drugi 1991. godine.

"Papa je tada rekao da je 'darivanje organa bogougodan gest'. Nakon toga na kraju svake mise u katoličkim crkvama čuje se da darivanje organa otvara put u 'carstvo nebesko'. Naša SPC nekako se drži po strani. Ako bi razgovarali sa patrijarhom Porfirijem i svetim Sinodom onda bi dobili ne deklarativnu, nego aktivnu podršku, da se nakon liturgije govori o tome kao hristougodnom činu", naveo je Ćulafić.

Poziv da podrži program transplantacije otišao je i na adresu Patrijaršije. Za sada su samo pojedinačno vladike podržavale transplantaciju, a jedan od njih je pokojni vladika Lavrentije koji je javno podržavao transplantaciju i bio potpisnik donorske kartice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija