Društvo

Francuski Orden Legije časti uručen Sneški Kvadvlih Mihailović: Karijera u službi evropskih integracija kroz kulturu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

15:33

Francuski Orden Legije časti uručen Sneški Kvadvlih Mihailović: Karijera u službi evropskih integracija kroz kulturu
Francuski Orden Legije časti uručen Sneški Kvadvlih Mihailović - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Francuske Pjer Košar uručio je danas orden Legije časti u rangu viteza Sneški Kvadvlih Mihailović, generalnoj sekretarki "Europa Nostra" .

Na svečanosti u ambasadi Francuske, Košar je istakao da je Kvadvlih Mihailović dobila najveće francusko odlikovanje za "izuzetan životni put, karijeru u službi evropskih integracija kroz kulturu".

Košar je ocenio da je karijera Kvadvlih Mihailović "zasnovana na čvrstom ubeđenju da je baština naše zajedničko dobro".

Prema njegovim rečima, dobitnica odlikovanja ima "glavnu ulogu u brojnim i veoma efikasnim inicijativama koje imaju za cilj zaštitu evropske baštine".

Kvadvlih Mihailović je od 2000. godine generalna sekretarka "Europa Nostra", panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih u oblasti kulturnog i prirodnog nasleđa.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Rođena u Beogradu, Kvadvlih Mihailović je bila 1991. godine među osnivačima i prva generalna sekretarka Evropskog pokreta u Jugoslaviji. Ona je istakla da odlikovanje doživljava kao priznanje za njen angažman na promociji važnih vrednosti, za koje se Francuska posebno zalaže.

Prema njenim rečima, to su "posvećenost evropskim idealima, očuvanju i unapređenju zajedničkog kulturnog nasleđa naše Evrope, koje uključuje naravno i bogato kulturno nasleđe Srbije".

"Ponos, ali i osećaj odgovornosti"

Kvadlih Mihailović je istakla da misiju "Europe Nostre" doživljava "kao doprinos dijalogu i miru, svojevrsni protivotrov nacionalizmu i govoru mržnje".

"Naše zajedničko kulturno nasleđe, uz svu lepotu i bogatstvo različitosti, pospešuje osećanje pripadnosti jednom velikom kulturnom prostoru bez granica, i predstavlja prvo vezivno tkivo procesa evropske integracije", navela je dobitnica.

Ocenivši da naše materijalno i nematerijalno nasleđe, poput Beogradske tvrđave, "zaslužuje da bude znatno bolje očuvano", Kvadvlih Mihailović je istakla da će nastaviti tome da doprinosi "sa još većim žarom".

Kvadvlih Mihailović je istakla da Legiju časti prima "sa ponosom, ali i dubokom poniznošću i jakim osećajem odgovornosti".

"Jer svi znamo da su ideali, vrednosti i kulturno nasleđe naše Evrope danas ozbiljno ugroženi, na mnogim mestima u Evropi, posebno u Ukrajini, ali i ovde u Srbiji", rekla je Kvadvlih Mihailović.

Dobitnica Ordena Legije časti je navela da "uprkos izuzetno zabrinjavajućim zbivanjima" i dalje veruje u neiscrpnu snagu zemlje svog porekla Srbije "da doživi svoju renesansu". Na kraju je flautista Ljubiša Jovanović kratko izveo delo Kloda Debisija.

Komentari (0)

Srbija