Društvo

Danas je Vidovdan - crkveni vrh na KiM, državni u Kruševcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2021

-

17:14

Danas je Vidovdan - crkveni vrh na KiM, državni u Kruševcu
Danas je Vidovdan - crkveni vrh na KiM, državni u Kruševcu - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas je Vidovdan, jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji i državni praznik koji se obeležava u spomen na Kosovsku bitku koja se odigrala 28. juna 1389. godine na Gazimestanu na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Porfirije sinoć je stigao u manastir Gračanica, gde je jutros služio litrgiju, a na Gazimestanu i parastos palim srpskim junacima u kosovskoj bici. 

Državni vrh na čelu sa predsednikom i premijerkom danas je u Kruševcu gde se na VIdovdan obeležava važan jubilej - 650 godina od osnivanja grada. Tu je održana i posebna sednica Vlade Srbije. 

Svečana je atmosfera bila danas u Gračanici, javlja reporter Euronews Srbija. U Gračanici  je kompletan crkveni vrh na čelu sa patrijarhom Porfirijem koji je poručio da je KiM nedeljivi deo Srbije i da svako onaj ko bi odvojio od Srba Gračanicu, Dečane, odsekao bi sebi ruku, odnosno izvadio srce.

Vidovdan nikada na KiM nije prestao da se obeležava, čak i kada su 1999. godine na KiM ušle mirovne snage i kada je dve trećine Srba otišlo put centralne Srbije.

"Današnji praznik se slavi sa radošću, iako je to dan kada smo stradali u izvesnom smislu, ali smo se tada opredelili za ono što je trajno, za ono što je večno. Tada smo potvrdili svoj zavet kao kršteni narod, da smo opredeljeni za večne vrednosti i za carstvo nebesko", rekao je vladika Teodosije za Euronews Srbija.

Euronews.rs

A sve je, kaže, počelo 1389. godine.

"Sveti knez Lazar i svi junaci srpski nisu žalili svoj život da bi sačuvali ono što su primili za decu svoju, za svoja buduća pokolenja. Mi danas živimo tim zavetom. Trudimo se da sačuvamo sve što smo nasledili kako naše svetinje i crkve tako i kosovsko-metogijsku zemlju, da bi bili dostojni svojih predaka i ostavili svojim potomcima", naveo je Teodosije. 

Za one koji su otišli Vidovdan je samo pesma i dan kada podsete na svoj rodni kraj. Za one koji su ostali Vidovdan je više od pesme i od crkvenog praznika.

"Za Srbe je Vidovdan svetinja", kažu oni koji su ostali.

Samo dva dana ranije kosovski istoričar Jusuf Budžovi rekao je da bi trebalo zabraniti hodočašće Srba na Gazimestan, mesto stradanja srpskih vojnika.

To je nemoguće, kažu Srbi.

"Vidovdan je suština kosovskog zaveta. Vidovdan je suština našeg kreativnog, slobodnog izraza, naša vertikala oko koje se svuda na plate, na različite načine, okupljaju Srbi, uključujući i one koji negiraju vrednost Vidovdana i kosovskog zaveta. 

Euronews Serbia

Svakog 28. juna, ukoliko kosovske vlasti dozvole, mnogo ljudi dođe na KiM, pevaju kosovske pesme i odu. Oni koji ostaju i nije do pesme. 

Istoričar Momčilo Pavlović kaže da je Vidovdan narodni i državni praznk koji je u osnovi srpskog identiteta. za taj dan od kosovskog boja do danas vezani su različiti istorijski događaji. 

"Vidovdan je u osnovi srpskog identiteta ne samo kao događaj već i kao doživljaj. Taj doživljaj je u osnovi mitski. Doživljaj herojske borbe, kneževe večere, prokletstva. Knez Lazar je poslednji srpski vladar koji je pao u borbi protiv nevernika. Sa druge strane on nije poražen sa svojom vojskom samo zbog nadmoćnosti turske vojske, već i zbog nesloge srpske ", rekao je Pavlović za Euronews Srbija.

Euronews Serbia

Srpska nesloga je istorijska činjenica, podseća on, jer Vuk Branković nije ušao u borbu, te je njemu kasnije pripisano i izdajstvo.

Napominje da su neki događaji kroz istoriju namerno izazvani na Vidovdan, dok su se neki desili sticajem različitih okolnosti.

Važni dogažaji na Vidovdan tokom istorije:

1389 - Boj na Kosovu;

1881 - tajna Konvencija između Srbije i Austrugarske,

1913 - početak Drugog balkanskog rata,

1914 - Gavrilo Princip izvršio je atentat na Franca Ferdinanda,

1919 - Versajski sporazum i kraj Prvog svetskog rata,

1921 - Vidovdanski ustav Kraljevine SHS,

1948 - Rezolucija Informbiroa,

1989 - govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu,

1990 - Srbi prestali da budu konstitutivan narod u Hrvatskoj,

2001 - izručen Slobodan Milošević .

Komentari (0)

Srbija