Društvo

Protest na Šodrošu: Troje privedeno, jedna devojka lakše povređena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2022

-

16:48

Protest na Šodrošu: Troje privedeno, jedna devojka lakše povređena
Euronews Srbija/Nataša Krstin - Copyright Euronews Srbija/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Novi protest zbog izgradnje mosta na novosadskom Šodrošu počeo je danas popodne, a nekoliko stotina ljudi odazvalo se pozivu aktivista da Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu obeleže u priobalju, gde brane, kako kažu, poslednju zelenu oazu u gradu. Kako javlja reporterka Euronews Srbija na terenu, troje aktivista je privedeno, dok je jedna devojka lakše povređena u koškanju sa policijom.

Protestanti su današnji protest završili blokadom raskrsnice Bulevara cara Lazara i Cara Dušana i tražili oslobađanje privedenih, te najavili novi protest sledećeg vikenda.

Prethodno se na samom Šodrošu prisutnima obradio i Marko Šćiban iz Ekološkog pokreta Novi Sad koji je rekao da oni "nisu protiv mosta" već da žele da se on gradi po propisima i prioritetima.

Zatražio je da javnost ima uvid u arhitektonski projekat mosta, da bude prikazan ugovor sa CRBC, ali i u stratešku procenu uticaja na životnu sredinu. On je istakao da protestanti traže takođe da se zaustave svi pripremni radovi dok se ne zaustavi proces pred Bernskom konvencijom, kao i da se Republička agencija za prostorno planiranje izjasni "da li je u redu da se krši prostorni plan do 2035. pretvaranjem brodogradilišta u stambeno-poslovnu zonu".

Traži se i da se spreči betoniranje Šodroša, da GUP mora da doradu i da Milenijum tim javnosti pokaže uslove koje je dobio od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode za radove koje obavlja, kao i da se uspostavi dijalog radne grupe.

Euronews Srbija/Nataša Krstin

 

Ranije tokom dana oglasila se kineska kompanija CRBC, koja će graditi most, navodeći da im je tokom prethodnih demonstracija načinjena velika materijalna šteta, te da će odštetni zahtev podneti nadležnim organima Srbije i zahtevati da počinioci budu procesuirani. Za svako buduće remećenje radova i štetu, odmah će pokretati postupke pred nadležnim sudovima protiv odgovornih pojedinaca od kojih će tražiti i naplatu štete, upozorili su u CRBC-u.

Ministarstvo građevinarstva saopštilo je ranije da su u petak na teren poslali inspekciju koja je ustanovila da za pripremne radove koji se izvode investitor ima neophodne privremene dozvole.
 

Komentari (1)

Opet

23.10.2022 21:13

"Ministarstvo građevinarstva saopštilo je ranije da su u petak na teren poslali inspekciju koja je ustanovila da za pripremne radove koji se izvode investitor ima neophodne privremene dozvole " - a strateška procena uticaja na životnu sredinu? Kako je to mogao uraditi investitor(CRBC iz Azije) sa predispozicije njihovih, potpuno dručajih geografsko-prirodnih uslova i urbanističkih potreba i civilnih standarda i Prava?

Srbija