Društvo

Kvadovi u rukama nesavesnih vozača: Točkovi uništavaju zaštićena područja, a životinje su ugrožene zbog buke

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Jovanović

29/10/2022

-

11:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Planinu Taru godišnje poseti oko 250.000 turista, a sve veći trend među posetiocima je iznajmljivanje i vožnja kvadova. Međutim, upravo to postaje veliki problem u zaštićenim područjima, jer nesavesni vozači ne poštuju zone zaštite prirode, privatne posede, kao i staništa divljih životinja.

Za 50 evra po satu, terenskim vozilom se mogu obići nepristupačni planinski predeli. Međutim, kvad u rukama nesavesnih vozača, netaknutoj prirodi sve češće nanosi veliki štetu. U selu Zaovine, u nacionalnom parku Tara, meštani su ljuti jer su im kvadovi lane uništili livade.

"Kad dođemo da kosimo, imaš šta da vidiš - tragovi se ukrstili na sve strane. Mi živimo od toga, ja moram da pokosim da prehranim stoku... kad dođem ono i vidim, uhvati mi se mrak pred očima", kaže za Euronews Srbija Aleksandar Karaklić, meštanin sela Zaovine.

Njegov komšija Dragiša Milekić navodi da su krave, nakon što su se uplašile od kvadova koji su prolazili pored njih, davale manje mleka.

"Ovo je stvarno vandalizam šta se radi s ovim kvadovima. Ne može to kako ko hoće i gde hoće. Nas meštane uznemire ovde, a kamoli stoku", dodaje Milekić.

Vožnja kvadova u nacionalnom parku nije zabranjena, ali moraju da se poštuju određene zone zaštite prirode. Kada primete da neko krši pravila, rendžeri nacionalnog parka Tara dužni su da ih legitimišu. Međutim, to im teško polazi za rukom, jer je gotovo nemoguće stići kvad službenim automobilom.

"Teško je uhvatiti ljude koji su svesni da su u prekršaju i onda beže od nas i livadom i šumom. Tako dovode u još veću  opasnost i sebe i okolinu, i obično se završava tako što mi prekinemo, ne jurimo ih da ne bi neko bio povređen. Iz tih razloga, trudimo se na druge načine da saznamo ko su vozači da bismo ih na vreme obavestili i sankcionisali", navodi rukovodilac službe čuvara zaštićenog područja "NP Tara" Ivan Ilić.

I životinje ugrožene

Nacionalni park Tara proteže se na 25.000 hektara, i čitavo područje kontroliše osam rendžera. Ove sezone napisali su dve prekršajne prijave. Jedna od njih napisana je vozaču koji je kvadom došao do vidikovca Banjska stena, ali još uvek nije poznato da li je zbog toga i novčano kažnjen.

Iz društva za zaštitu životinja upozoravaju da buka koju proizvode kvadovi štetno može da utiče na životinje koje žive u zaštićenim područjima, posebno u periodu njihovog razmnožavanja. Konkretno, u "NP Tara" ugroženo je 58 vrsta sisara i 140 vrsta ptica.

Kako bi zaštitili prirodu, a istvoremeno razvili turizam,  postoje i oni koji kvadove iznajmljuju isključivo uz pratnju vodiča.

"Ture su strogo kontrolisane, i tačno su utvrđene rute kojima se vozi. Dosta se vodilo računa pri odabiru samih tura da se izbegnu prve zone zaštite nacionalnog parka, da se izbegnu staništa, odnosno laništa, reproduktivni centri kako se ne bi remetilo to", rekao je Milorad Vukajlović koji se bavi organizovanjem kvad tura.

Problem bahatih vozača, kažu stručnjaci, mogao bi se rešiti potpunom zabranom ovakvih terenskih vozila u zaštićenim područjima, ali se ministarstvo zaštite životne sredine do sada time nije bavilo.

Komentari (0)

Srbija