Društvo

Vujović: Kvalitet vazduha je jedan od prioriteta za Vladu Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

11:07

Vujović: Kvalitet vazduha je jedan od prioriteta za Vladu Srbije
Tanjug/Dimitrije Nikolić - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Za Vladu Srbije je čist vazduh jedan od prioriteta, poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović povodom obeležavanja svetskog Dana čistog vazduha i navela da će Ministarstvo nastaviti da subvencioniše zamenu kotlova, kupovinu eko vozila, kao i sa pošumljavanjem.


Ona je potvrdila da je u posleđih nekoliko dana zabeležen povećan nivo zagađenja u gradovima širom zemlje i dodala da resorno ministarstvo radi sve kako bi se kvalitet vazduha poboljšao.

Istakla je, u izjavi za Tanjug, da 65 odsto zagađenja dolazi iz individualnih ložišta i da je ključno da što više domaćinstava i javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljivije načine grejanja.

"Postoje gradovi u Srbiji u kojima je zabeleženo zagađenje, vidimo da ni u Beogradu kvalitet vazduha nije na zadovoljavajućem nivou. Mi smo se u prethodne dve godine trudili da zamenimo gradske toplane i druga ložišta da prednju na ekološki efikasnije energente", rekla je Vujovićeva.

Navela je da su u više od 50 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji zamenjene kotlarnice i da će se efekti toga videti tokom naredne godine.

Istakla je da najveći problem i dalje prave individualna ložišta, iako je ministarstvo kroz subvenciju pomoglo zamenu kotlova u domaćinstvima širom zamlje Nišu, Užicu, Kosjeriću...

Takođe, podsetila je da su zamenjeni kotlarnice i u školama i sportskim salama u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i drugim gradovima, kao i da je rešen višedecenijski problem sa gradskom toplanom u Kragujevcu.

"Nastavićemo i dalje da pomažemo i pravne subjekte i fizička lica kroz konkurse koji se raspisuju svake godine", poručila je Vujovićeva.

Kada je reč o pošumljavanju, ministarka je najavila da će uskoro početi sezona sadnje i da će se saditi širom zemlje.

Vujevićeva je kazala da je značajne rezultate u borbi protiv zagađenja vazuha dala mera i subvencija ministarstva za prelazak na električna i hibridna vozila.

Izrazila je zadovoljstvo što su građani pokazali veliko interesovanje za prelazak na eko vozila.

"Mi smo izdvojili značajna sredstva u ovoj godini i svakodnevno primimo desetine zahteva. Na taj način građani su i podigli svest da svoja vozila zamene za ekološki prihvatljiva", rekla je ona Tanjugu.

Zaključila je da borba za čistiji vazduh mora biti intenzivna, jer je zagađivača u Srbiji jako puno i poručila da će ministarstvo nastaviti da daje svoj doprinos u toj borbi.

Širom sveta se danas obeležava Svetski dan čistog vazduha, kao podsetnik da je vazduh uslov života i kao upozorenje na opasnosti usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija