Društvo

"Deca su zvala i plakala": Zbog trovanja na ekskurziji na Zlatiboru njih troje još u bolnici, čekaju se analize hrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2022

-

13:25

"Deca su zvala i plakala": Zbog trovanja na ekskurziji na Zlatiboru njih troje još u bolnici, čekaju se analize hrane
"Deca su zvala i plakala": Zbog trovanja na ekskurziji na Zlatiboru njih troje još u bolnici, čekaju se analize hrane - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Učenici osmog razreda jedne škole u beogradskom naselju Borča tokom povratka sa ekskurzije na Zlatiboru počeli su da prijavljuju stomačne probleme i simptome koji su ličili na trovanje hranom. Nije poznat tačan broj dece koja su imala simptome, ali u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić je primljeno njih sedmoro.

Direktor tog instituta Radoje Simić rekao je za Euronews Srbija da su deca stabilnih vitalnih funkcija i dobrog opšteg stanja.

Njih četvoro će biti pušteno danas, a troje će biti zadržano na lečenju, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

U saopštenju se navodi da je sedmoro dece, uzrasta 14 godina, iz osnovne škole u Borči, zbog crevnih problema – povraćanje, malaksalost, manji porast telesne temperature - koja se vezuju za trovanje hranom na ekskurziji na Zlatiboru, primljeno na bolničko lečenje u Institut u noći između 5. i 6. novembra.

Većina roditelja smatra da su se deca otrovala piletinom iz zlatiborskog restorana, za šta za sada nema zvanične potvrde, ali iz zavoda za javno zdravlje Užice rekli su za Euronews Srbija da su uzeti uzorci hrane i da su analize u toku.

"Danas, pre podne deca su stabilnih vitalnih funkcija i dobrog opšteg stanja. Zbog održavanja blažih simptoma i kliničkih znakova bolesti na bolničkom lečenju će biti zadržano troje dece", navodi se u saopštenju.

"Deca su zvala, plakala"

Osmaci osnovne škole u Borči u subotu su krenuli kući sa maturske ekskurzije na Zlatiboru, koja je trajala tri dana. Nakon što su napustili hotel, sve više dece počelo je da prijavljuje stomačne probleme i simptome koji su ličili na trovanje hranom, rekla je za Euronews Srbija majka jednog deteta koje se otrovalo.

"Neka deca su i noć pre toga bili loše. Oni su ručali grašak u 12, i nakon toga napustili smeštaj i pošli na još jedan izlet. Međutim, tad je krenuo haos. Moje dete nije jelo grašak, zato i verujem da je uzrok bila piletina", objašnjava ona.

Dodaje da je deci, a i roditeljima, put ka kući bio strašan, ali da se pojedinim osmacima, kako kaže, tek sada javljaju simptomi.

"Deca su zvala, plakala, vrištala. Svi sa simptomima dobili su uput u Tiršovu da bi primili infuziju. U kontaktu sam s ostalim roditeljima, i koliko čujem većina dece je sada bolje, međutim ima i onih kojima su se tek juče javlji prvi simptomi", tvrdi ona.

Dodaje da se danas, iz odeljenja njene ćerke pojavilo samo jedanaestoro učenika, a prema njenim rečima, ukupno je oko 40 dece imalo neke simptome, od 113 njih koji su pošli na ekskurziju. 

Rezultati analiza najverovatnije za četiri dana

Direktorka Osnovne škole izjavila je ranije da je upućen dopis Zavodu za javno zdravlje sa zahtevom da se izvrši pregled hrane i prostorija gde su boravila deca na ekskurziji.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice za Euronews Srbija je rečeno da je Sanitarna inspekcija uzela uzorke i da su trenutno analize u toku. Dodaju da bi rezultati mogli da stignu za četiri dana.

Komentari (0)

Srbija