Društvo

"Romi neće da ćute": Protest ispred Ambasade Češke u Beogradu zbog ubistva Stanislava Tomaša

Komentari

Autor: FoNet

29/06/2021

-

19:19

"Romi neće da ćute": Protest ispred Ambasade Češke u Beogradu zbog ubistva Stanislava Tomaša
"Romi neće da ćute": Protest ispred Ambasade Češke u Beogradu zbog ubistva Stanislava Tomaša - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Građanski pokret Opre Roma Srbija organizovao je danas ispred Ambasade Češke u Beogradu prvi u nizu protesta zbog smrti Stanislava Tomaša, Roma iz Češke Republike kojeg je 19. juna ove godine ubila policija u gradu Teplice.

Protesti će biti organizovani i u drugim gradovima u Srbiji, a predstavnici Opre Roma Srbija su predali svoje zahteve ambasadi Češke Republike u Beogradu i zatražili nezavisnu istragu u vezi sa smrću Stanislava Tomaša i stvaranje nezavisne komisije koja će izložiti policijska pravila i stvarnu policijsku praksu u romskim zajednicama.

Smrt Stanislava Tomaša u gradu Teplice u Češkoj je poslednji primer policijske brutalnosti koju su Romi pretrpeli, navodi se u saopštrenju pokreta Opre Roma i ističe da je Češka "zemlja koja je sistematski sterilisala Romkinje i oslabila obrazovanje romske dece" i zemlja "u kojoj je predsednik otvoreno rasistički nastrojen i čiji je premijer upravo zahvalio policiji na onome što se dogodilo Stanislavu Tomašu".

Pokret podseća na patnje i progone Roma u Češkoj tokom Drugog svetskog rata, uz ocenu da se "neprijateljstvo i nasilje koje su pretrpeli romski preci, nažalost, nastavlja sve do danas kada je Stanislav Tomaš brutalno ubijen", dok su Romi "svedoci sve češće policijske brutalnosti".

"Koren policijske brutalnosti protiv Roma je anticiganizam, što je specifična forma rasizma prema Romima, proistekle iz iskrivljene percepcije većine o romskim zajednicama širom Evrope. Rezultat sistemskog rasizma prema Romima doveo je do smrti Roma u gradu Teplice", ističe pokret Opre Roma.

 

 

Bez obzira na način tog događaja, pripadnici romskih zajednica iz cele Evrope, smatraju da takva vrsta ponašanja u instituciji za sprovođenje zakona zaslužuje "duboko osudu".

U zahtevima Vladi Češke, koji su predati Ambasadi u Beogradu, traži se "nezavisno sprovođenje istrage u vezi sa smrću Stanislava Tomaša" i "stvaranje nezavisne komisije koja će izložiti policijska pravila i stvarnu policijsku praksu u romskim zajednicama".

Romska zajednica želi da vidi "odgovornost i pravdu" i da policajci "odgovaraju za nezakonite prakse koje dovode do nesrazmernih mera protiv pripadnika manjinskih zajednica".

Zatraženo je i veće angažovanje više Roma u strukturama za sprovođenje zakona i detlajnije provere "u procesu zapošljavanja policajaca", kako bi se utvrdilo da nisu povezani "za krajnje desne, fašističke i populističke organizacije".

Romi očekuju i da se posveti pažnja "kulturi rasizma" koja "postoji u policijskim institucijama" i da se policajcima "obezbedi pružanje antirasističke obuke" i "uklanjanje predrasuda".

Poruka pokreta Opre Roma je i da treba "stvoriti i dati puni mandat nezavisnim institucijama da istražuju policijske zločine, poput policijskih odbora za vođenje civilnog društva", navodi se u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija